Altın ve borsa alanında meydana gelen hareketlenmeler, yatırımcılara panik yaşatıyor. Jeopolitik olaylar, enflasyon raporları  ve merkez bankalarının politika adımları, piyasaların seyrini şaşırtıyor. Altın ve borsa piyasalarındaki son değerlendirmleri Altın ve para piyasaları uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk yorumlayarak dikkat çeken açıklamlara yer verdi.

'ELEŞTİRİLECEK BAZI NOKTALAR VAR'
Yıldırımtürk, kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's'un, not artışı kararına dikkkat çekerek," Özellikle bilindiği gibi, geçen haftanın sonunda Cuma günü, kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's'un Türkiye'nin kredi notunu yükseltmesi bekleniyordu. Nitekim, kredi notunu yükseltti, B'den B artıya getirdi ve görünümünde pozitifi tekrar teyit etti.

Bu olumlu gelişme olarak algılandı, ancak detaylarına baktığınızda eleştirilecek bazı noktalar var. Örneğin, senenin sonunda döviz fiyatı beklentisi, daha doğrusu Dolar/TL beklentisi 31.98 olarak belirlenmişti. Diğer taraftan, enflasyon rakamı da %55'ler seviyesinde belirlenmişti. Şimdi, böyle olunca bunlar bir tutarsızlık oluşturmuş oluyor; hem dövizi düşüreceksin ama enflasyon yüksekte kalacak. Bu tarafı eleştiriliyor.

Ancak, not artışı, bundan sonraki işte 19 Temmuz'da Moody's'in bir not, ya da daha doğrusu Türkiye'nin görünümü raporu yayınlayacak.

'BORSADA YUKARI YÖNLÜ SEYİR GÖRÜLECEK'

Orada da bir not artışı bekleniyor. Ancak, bu not artışları aslında henüz daha yatırım yapılabilir bir ülke seviyesine gelmiş değil. Ancak, not artışı uygulanan ekonomik programın bir miktar doğruluğunu da ifade ediyor. Dolayısıyla, ileriye dönük olumlu bir beklenti oluşturmuş durumda. Bunun piyasalar açısından, ancak borsada yansımalarını ilk etapta görebiliriz, özellikle açılışta tahmin ediyorum ki borsada küçük çaplı yukarı yönlü seyirler görülecek." ifadelerini kullandı.

BORSA İÇİN KRİTİK SEVİYELER

Vatan Gazetesi'nin haberine göre, borsa hakkında kritik değerlendirmeler yapan Yıldırımtürk, "Özellikle borsada endekse daha çok dikkat etmek gerekiyor. Şu anda Cuma günü kapanış itibariyle 10.276 puandan kapanmış olan Borsa İstanbul 100 endeksi, ama buradan bir miktar yukarı yönlü seyir görülebilir, 10.500 seviyeleri belki test edilebilir. Ancak buradan bir geri çekilme söz konusu olabilir, çünkü endeksin dolar bazında olan tarafına bakmak lazım.

Yine teknik olarak çalışanların ifadesine göre, 320 seviyesinde, yani 3.20 dolar seviyesinde şu anda endeks ve bu endeksin bu seviyesi ancak 2018 yılına ait bir seviye. Dolayısıyla, o seviyeden, yani o yıldan bu yıla kadar ancak bu noktalara gelmiş durumda.

Dolayısıyla, buradan bir geri çekilme, endeks bazında da söz konusu olabilir. Ancak özellikle borsada, henüz daha yükselme beklentisi olan, ama yükselmemiş olan hisselere doğru bir teveccüh, veya alım, ama yükselmiş olanlardan da bir miktar satış gelebilir. Dolayısıyla, böyle bir hisse senedi değişimi, endekste bu geri çekilmenin biraz daha sınırlı olmasını getirebilir.

Tabii burada bilanço dönemin de yavaş yavaş artık sonuna geliniyor, çünkü enflasyon muhasebesiyle yapılan bilançolar yeni yeni açıklanmaya başladı. Bu da tabii ki birinci çeyrek bilançoları. Bu bir miktar dediğim gibi, beklentiler satın alınır, gerçekleşmeler satılır kuralı nedeniyle bir miktar geri çekilme söz konusu olabilir. Dolayısıyla, borsada biraz daha temkinli olmak gerektiğini düşünüyorum." şeklinde konuştu.

Yıldırımtürk şu cümleleri ekledi: Bu arada İsrail'e ihracatın durdurulmuş olması yaklaşık 5.5 milyar dolarlık bir ihracatın silinmesi anlamına da gelecektir. Ama tabii bunun için ayrı bypass yolları bulunacaktır. Bizim ihracatçı bu konuda çok dinamik. Dolayısıyla, bunu değerlendirebilecek güçtedir. Şimdiden hemen yeni yollar aranmış veya aranıyor olabilir, ama buna rağmen tabii ki bu bizi biraz zorlayacaktır.

MEB'den 20 Bin Sözleşmeli Öğretmen Ataması: Başvurular Yarın Başlıyor MEB'den 20 Bin Sözleşmeli Öğretmen Ataması: Başvurular Yarın Başlıyor

Diğer taraftan, İsrailli özellikle müşterileri başkalarına kaptırma olasılığı da söz konusu. Buna da tabii dikkat etmek gerekiyor. Dolayısıyla, bu şekilde baktığımız zaman, evet, Standard and Poor's'un kredi notu yükseltmesi olumlu bir algılama. Ama yine Cuma günü açıklanan enflasyon verisine baktığımız zaman, orada da hala enflasyonda yükselişin devam ettiğini görüyoruz, ve özellikle de Mayıs ayı çok dikkat çekici bir enflasyon rakamı olacak, çünkü Haziran'a yayınlanacak o seviyeye daha yüksek bir enflasyonla karşılaşacağımız beklentisi var.

Ancak Haziran'dan sonra baz etkisiyle bir miktar düşüş bekleniyor. Burada yine hükümetten yeni bir tasarruf tedbirleri ile ilgili piyasalardaki faiz fiyatlarını önleyici tedbirlerin alınması konusunda çalışmalar yapıldığı da biliniyor.

Ayrıca bu hafta özellikle Amerikan Merkez Bankası'nın eyalet başkanlarından konuşmalar gelecek. Son gelen ekonomik veriler tarım dışı istihdam verisi olumsuz geldiği için bu faiz indirimi ile ilgili beklentileri biraz daha törpülemem durumda. İlk başta 3 faiz indirimi beklentisi vardı, sonra 1 indirilmişti, şimdi ise 2 faiz indirimi yapılabilir şeklinde görüşler var.

Dış piyasalarda bu tabii ki altın fiyatını etkileyecek bir gelişme. Eğer bir defa faiz indirimi yapılacak olsa da altın bundan çok fazla etkilenir, veya iki defa yapılacak olsa bile bundan çok fazla pozitif etkilenebilir diye düşünüyoruz.

Ama bir olursa tabii daha az etkilenebilir. Ancak artık daha önceki yorumlarda da belirttiğim gibi, Amerikan Merkez Bankası'nın faiz indiriminden ziyade, jeopolitik gerginlikler ve dünyadaki enflasyon altın fiyatında değerleniyor veya yansıma buluyor. Ve bu arada Merkez bankalarının altın alımlarının devam ettiğini de görüyoruz."

Bütün bunlar altının dışarıda güçlü görünümünü sürdüreceğini gösteriyor. Zaman zaman düzeltmeler olsa bile, içeride ise özellikle dolar/TL'nin daha yatay seyrettiğini ve hatta serbest piyasa fiyatının bankalar arası piyasa fiyatının biraz daha aşağısından işlem gördüğünü görüyoruz. Bu da altının dış piyasa fiyatının daha ön planda değerlendirileceği anlamına geliyor.

ALTIN İÇİN ÇARPICI ÖNGÖRÜ

Hafta sonunu 2.440-2.445 TL seviyelerinden kapatan 24 ayar altının gram fiyatının bugün 2.350-2.360 TL seviyelerinden işleme başlaması söz konusu olabilir. Altının iç piyasa fiyatındaki bir miktar geri çekilme veya daha sakin seyri işlem olarak çok fazla sakin değil, işlemler devam ediyor . Öte yandan gram altında sene sonu 3 bin lira seviyesinin görülebilceği durumu halen devam ediyor. Ons altında da 3 bin dolar seviyeleri görüleceği görüşleri devam ediyor." değerlendirmelerinde bulundu.