7 Temmuz'da yürürlüğe girecek olan 'Genel Güvenlik Yönetmeliği' (GSR II) öncesinde otomobil markaları, ellerindeki mevcut araçları zararına kampanyalarla satmaya başladı. Avrupa Birliği’nin geçmişte ABS, havayastığı, ESP ve lastik basınç uyarı sistemi gibi güvenlik donanımlarını zorunlu hale getiren regülasyonlarına yenisini ekleyen GSR II, 7 Temmuz’dan itibaren yürürlüğe girecek.

Yeni Güvenlik Yönetmeliği Geliyor

Avrupa Birliği’nin yeni otomobillerde zorunlu hale getirdiği 'Genel Güvenlik Yönetmeliği'ne (GSR) ilişkin Habertürk’e değerlendirmede bulunan Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği Başkanı Ali Haydar Bozkurt, uygulamanın Türkiye'de 7 Temmuz'da yürürlüğe girecek olmasının sektörü olumsuz etkileyeceğini vurguladı.

Bozkurt, "Nisan ayı sonunda açıklanan güvenlik normları gereği, 7 Temmuz'a kadar markaların araçları faturalandırması lazım. Bu durum, 12 ay boyunca satışı yapılabilecek bir otomobilin 2 ay içinde satılması zorunluluğunu doğurdu" dedi.

Satış Temposu Artacak

Ali Haydar Bozkurt, Mayıs ve Haziran aylarında satış temposunun bu nedenle artabileceğine işaret etti. "Otomobil markaları, 7 Temmuz'a kadar ellerinde kalan araçları satabilmek adına zararına bile kampanya yapıyorlar. 7 Temmuz tarihinin ertelenmesi için yetkililer ile görüşüyoruz, fakat takvim de bir yandan işliyor. Bu süreç tamamlanınca pazardaki satışların düşeceğini düşünüyorum. Bunda, enflasyonu düşürme önlemleri etkili olacaktır" ifadelerini kullandı.

Nisan Ayı Satışlarındaki Düşüş

Bozkurt, otomobil satışlarının 20 ay sonunda ilk kez geçtiğimiz Nisan ayında düşmesinin nedenlerine de değindi. "Nisan'da 9 günlük bayram tatili dolayısıyla satışların düştüğünü söyleyenler oldu, fakat ben buna katılmıyorum. Satın almak isteyen bir şekilde alıyor. Son dönemde, yeni bir otomobil satın almaya gücü yetenler azaldı" dedi.

Bakan Koca duyurdu: Türkiye, fenilketonüri hastalığında dünya liderleri arasında Bakan Koca duyurdu: Türkiye, fenilketonüri hastalığında dünya liderleri arasında

Sonuç ve Beklentiler

Yeni düzenlemelerle birlikte araç satışlarının nasıl etkileneceği merakla bekleniyor. Markaların zararına kampanyaları ve stoklarını eritme çabaları dikkat çekerken, 7 Temmuz'dan sonra pazarda yaşanacak değişimler sektörde yakından takip edilecek.