Dalgalı hareketleri ile büyük ses getiren, küresel finans piyasalarının yakından mercek altına alındığı kripto paralar. Dibe vuruş sürecinde yatırımcısına ‘hayatı sorgulatırken’ bazı zamanlarda da dolandırıcıların ilgi odağında olabiliyor. Tüm bu yaşananların dışında kullanıcıların merakı, cesareti ve muhtemel düzenlemelerde önümüzdeki süreçte finans evreninde önemli bir konuma geleceği değerlendiriliyor.

‘ORANI SADCE 4,2’ 
Bu noktada küresel piyasaların lider mekanizmasından biri olan Binance’in kurucusu Richard Teng, hem Türkiye hem de uluslararası piyasalara yönelik açıklamalar yaptı.


Genel olarak kripto paralarda olumlu trendler yaşandığını belirten Richard Teng, “2023 itibarıyla, küresel kripto varlık piyasası dünya çapında 420 milyondan fazla kullanıcıyı kendine çekti. Binance ise 181 milyondan fazla kullanıcıya sahip. Kripto varlıkların günlük hayatımızdaki yerinin artışına rağmen, küresel piyasa penetrasyon oranı sadece yüzde 4.2 olduğundan, sektörde hala önemli bir büyüme potansiyeli söz konusu” olduğunu diler getirdi.

'İKİ KATTAN FAZLA ARTTI'

Asya-Pasifik, Latin Amerika ve Türkiye gibi bölgelerin kripto varlık benimsemesinde öncü olduğunu aktaran Richard Teng, “Türkiye, etkileyici benimseme oranıyla öne çıkıyor. Son üç yılda, Türkiye’deki kripto benimseme oranı yüzde 16’dan yüzde 40’a çıkarak iki kattan fazla arttı. Dahası, Chainalysis’in verilerine göre Türkiye, tahmini işlem hacmi açısından küresel olarak dördüncü en büyük kripto pazarı olarak yer alıyor. Ülkenize geldiğimizde de bu dinamizmi sahada görüyoruz. Kripto varlıkların günlük hayattaki yaygınlığı Türkiye’nin kripto için gelişen bir merkez olarak yerini güçlendiriyor” dedi.


'TÜRKİYE KRİPTO TRENDLERİNİ ŞEKİLLENDİĞİ BİR MARKET'

Türkiye’nin küresel kripto trendlerinin şekillendiği bir market konumunu aldığının altını çizen Richard Teng, “Türkiye’nin kriptoya en çok yatırım yapan ülkeler arasında yer almasının önemli bir nedeni, kripto ve altında yatan blok zinciri teknolojisine yoğun ilgi gösteren genç nüfus... Anketlerimize göre, Türk yatırımcıların yaklaşık yüzde 40’ının kriptoya yatırım yapmalarının birincil nedeninin, sadece finansal getirilerin ötesinde, yüksek bir potansiyel vaat eden blokzinciri teknolojisi olduğunu ortaya koydu. Türk kullanıcıların yeni teknolojilere açık oluşu, ülkedeki canlı kripto topluluğunu teşvik ederek, yüksek düzeyde benimsemeyi, dinamik yatırım ortamını ve startup ekosistemini de besliyor” ifadelerine yer verdi.

İTİRAF EDEREK, GÖREVİ BIRAKTI!

ABD’de, dünyanın en lider kripto para borsası Binance’in kurucusu ve eski CEO’su Changpeng Zhao’nun kara para akladığını söylemesi üzerinde savcılık üç yıl hapis cezası isteminde bulundu.

ABD yasaları 18 aya kadar hapis cezası alabileceğini değerlendiriyor. Savcılık ise kasıtlı ihlallerden dolayı iki katı hapis cezası talebini iletti. Zhao, kasımda kara para aklamayı önleme gerekliliklerine uymadığını itiraf etmiş ve görevini bırakmıştı.

İKİ NEDENİ BELLİ OLDU! 
Türk kullanıcıların yeniliklere karşı oldukça açık olduğunu vurgulayan Binance CEO’su Richard Teng, “Türk kullanıcıların, yaklaşık dörtte üçü önümüzdeki beş yıl içinde kripto fiyatlarının artacağına inanıyor. Bunun yanı sıra, Türk kripto kullanıcıları oldukça pratikler ve yeni teknolojiler konusunda meraklılar. Türk kullanıcılarımıza yaptığımız ankette, portföy takibinin kolaylığı ve blokzinciri teknolojisine duyulan ilgi, potansiyel kazançların ardından Türk bireylerin kriptoya çekilmesinin en önemli iki nedeni olarak yer aldı” dedi.

‘YATIRIM YAPARAK KENDİLERİNİ KORUYOR’ 
-Enflasyon ile kripto varlıklara olan ilgi arasındaki bağlantının ‘servetini koruma ihtiyacından’ kaynaklandığını belirten Binance CEO’su Richard Teng, “Enflasyon, paranın satın alma gücünü zamanla düşürdüğünden, insanlar da genellikle zaman içinde değerini koruyan varlıklara yatırım yaparak kendilerini koruyor” dedi.

Küresel ölçüde atılan düzenleme adımlarının sektöre olan güveni arttırdığını dile getiren Richard Teng, “Türkiye’deki kripto düzenlemeleriyle birlikte, piyasadaki tüm oyuncular için açık kurallar sağlayan kapsamlı bir lisanslama rejimi uygulanacak. Kripto piyasasını etkin bir şekilde düzenlemek ve küresel bir örnek oluşturmak için bu düzenlemelerin uygulanmasını kuvvetle destekliyoruz.

TFF'de skandallar bitmiyor. Hatayspor'a 5 milyon TL'lik haciz! TFF'de skandallar bitmiyor. Hatayspor'a 5 milyon TL'lik haciz!

Uygulamaya yaklaşırken, şu anda Türkiye’deki birincil odağımız gelecek mezvuatlara tam uyumu sağlamaktır” şeklinde değerlendirdi.