Yeni bir araştırma, D vitamininin kanser tedavisinde sağladığı yeni bir faydayı ortaya koydu. Bilim insanları, D vitamininin immünoterapi adı verilen kanser tedavi yöntemine daha iyi yanıt verilmesini sağladığını belirledi.

Daha önce yapılan çalışmalarda D vitamini çeşitli kanser türlerinin önlenmesi ve tedavisiyle ilişkilendirilmişti. Ancak yeni araştırmada, bu vitaminin bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudun kanseri yenmesine katkı sağladığı tespit edildi.

Araştırma ekibi, fareleri D vitamini açısından zengin bir diyetle besledi ve bunun sonucunda hayvanların bağışıklık sistemlerinin kansere karşı daha iyi mücadele ettiğini ve immünoterapiye daha iyi yanıt verdiğini gözlemledi. Bilim insanları, D vitamininin bağırsaktaki Bacteroides fragilis adlı bakteri miktarını artırmasının bu etkiyi sağladığını belirtti. İnsan vücudunda da bulunan bu bakterinin tek başına yarattığı etkiyi anlamak için, ekip normal seviyelerde D vitamini alan farelere Bacteroides fragilis verdi ve bu farelerin de tümör gelişimine daha iyi direnç gösterdiği görüldü.

Tahminleriyle Ünlü Analist İslam Memiş Altın Hakkında Konuştu! Tüm Yatırımcıları Etkileyecek Tahminleriyle Ünlü Analist İslam Memiş Altın Hakkında Konuştu! Tüm Yatırımcıları Etkileyecek

Ancak D vitamini açısından fakir bir beslenme biçimi uygulanan farelere verilen Bacteroides fragilis aynı etkileri yaratmadı.

Science dergisinde yayımlanan çalışmanın yazarlarından Caetano Reis e Sousa, "D vitamini bağırsak florasını düzenleyerek farelerin kansere karşı daha iyi bağışıklık kazanmasını sağlayan bir bakteri türünü destekleyebiliyor" şeklinde konuştu.

Bu bulgu, gelecekte insanlardaki kanser tedavisi için önemli olabilir ancak D vitamini mikrobiyom aracılığıyla bu etkiyi nasıl ve neden yarattığını henüz tam olarak anlaşılamadı. D vitamini eksikliğinin kanserin önlenmesi veya tedavisinde ne kadar etkili olduğunu belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır.

ABD'deki Saint John's Kanser Enstitüsü'nden cerrahi onkolog Dr. Anton Bilchik, D vitamininin kanserle mücadeledeki rolünün bilindiğini ancak yeni araştırmanın bu mekanizmayı açığa çıkarması açısından önemli olduğunu belirtiyor. Dr. Bilchik, "Daha da önemlisi, immünoterapinin D vitamini ile birlikte daha etkili olabileceğini gösteriyor. Bunlar tamamen yeni tanımlanmış mekanizmalar" diye ekliyor.

Bilchik ayrıca kanser riskini azaltma olasılığının yanı sıra, D vitamini seviyelerinin normalin altına düşmemesi gerektiği konusunda uyarıda bulunuyor. Doktor, bu vitaminin kemik erimesi (osteoporoz) riskini azaltmada da önemli bir rol oynadığını vurguluyor.