Emekli ve Memur Zammı Beklentileri

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Nisan ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Nisan ayında enflasyonun aylık bazda yüzde 3,18 arttığı ve yıllık bazda yüzde 69,80 olarak belirlendiği duyuruldu. Bu rakamlarla birlikte, ilk dört aylık zam oranının yüzde 18,72 olduğu kesinleşti.

En Düşük Emekli Maaşı Belirsizliği

En düşük emekli maaşı için belirsizlik sürüyor. Mayıs ve Haziran aylarında açıklanacak enflasyon oranlarına bağlı olarak emekli maaşları netlik kazanacak. Ancak şu anda emeklilerin hak ettiği zam oranı yüzde 18,72. Sadece SSK ve Bağ-Kur emeklileri enflasyon farkı alırken, memur emeklileri toplu sözleşme zammı artı enflasyon farkı alacak.

Memur ve Emekli Zamları Arasındaki Fark

Memur ve emekli zamları arasında belirgin bir fark mevcut. Memur emeklilerinin zam oranı, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine göre yaklaşık olarak 5 puan daha düşük. Ancak hükümetin geçmişte olduğu gibi emekli zamlarını eşitleme ihtimali bulunuyor. 

İhbara gidilen evde patlama: 2'si jandarma personeli 4 yaralı İhbara gidilen evde patlama: 2'si jandarma personeli 4 yaralı

Ekonomistler Ne Diyor?

Yeminli mali müşavir ve ekonomist Muhammet Bayram, emekli zamlarında ekstra bir refah payı artışı beklediğini, ancak memurlara yönelik ekstra bir refah payı artışı beklemediğini ifade etti ve özel sektörde çalışanlar ile memurlar arasındaki ücret dengesizliğine de dikkat çekti.

En Düşük Emekli Maaşı Tahminleri

Merkez Bankası'nın Nisan ayı Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre, altı aylık enflasyon oranı yüzde 25,39 olacak. Bu rakama göre en düşük emekli maaşının 12 bin 500 TL civarında belirleneceği tahmin ediliyor. Ancak bir yıllık enflasyon beklentileri göz önüne alındığında, en düşük emekli maaşının 13 bin 500-14 bin TL civarında olabileceği hesaplanıyor.