Son haftalarda et fiyatlarında yaşanan zamlar, vatandaşların bütçelerini zorlarken, sektördeki dalgalanma endişeleri artırmaya devam ediyor. Özellikle tavuk etinde son 5 ayda yaşanan yüzde 200'lük zammın ardından, Ticaret Bakanlığı'nın kanatlı et ihracatını sınırlama kararı alması, sektördeki dengesizliği daha da belirgin hale getirdi.

Resmi Gazete'de yayımlandı: Atama ve görevden alma kararları Resmi Gazete'de yayımlandı: Atama ve görevden alma kararları

Tavuk eti fiyatlarındaki hızlı artışın yanı sıra, kırmızı et fiyatları da istikrarsız bir seyir izliyor. Sektör temsilcileri, en kaliteli etin maliyetinin 600 TL'ye yükseldiğini ifade ederken, fiyat artışının arkasında aracı ve tüccarların olduğunu iddia ediyor.

İstanbul Perakendeci Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Aydın Tüfekçi, tavuk etine son bir yılda yüzde 170 zam geldiğini belirtiyor. Tüfekçi'ye göre, tavuk üreticilerinin üretimi kısma kararı almasıyla fiyatlar yukarı yönlü artmaya başlamıştı. Ancak kanatlı hayvanda ihracat kısıtlaması fiyatların artışını dizginleyebilir nitelikte.

Küçük aile besiciliğinin desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Tüfekçi, fiyatların normal seyrine dönmesi için bu desteklerin hayata geçirilmesi gerektiğini savunuyor.

Kurban Bayramı'na dikkat çeken Tüfekçi, karkas etin maliyetinin 370 ile 410 TL arasında değiştiğini ve bunun üzerine ek maliyetlerin eklendiğinde en kaliteli etin kilogram fiyatının 600 TL'yi bulduğunu aktarıyor.

Türkiye Kasaplar Besiciler Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı ise ithalatın sektöre bir miktar rahatlama getirebileceğini belirtiyor. Ancak, Yardımcı'ya göre Kurban Bayramı etkisiyle fiyatlarda yüzde 50'ye varan artışlar yaşanabilir.