Türkiye İş Bankası'nın Genel Müdürü Hakan Aran, katıldığı bir etkinlikte ekonomi politikası ve bankacılık üzerine önemli açıklamalarda bulundu. Aran, bankacılık sektörünün kâr anlamında zorlu bir dönemden geçtiğini belirtirken, Türkiye'nin para birimi olan Türk Lirası'ndaki riskleri görmediği için yabancı para kredi verebildiklerini ifade etti. Ayrıca, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) aldığı önlemlerin, döviz kurlarını istikrarlı tutacağına inandığını söyledi.

Aran'ın yaptığı değerlendirmeler şu şekilde:

Bankacılık sektörü kritik bir dönemden geçiyor ve tarihsel olarak en zorlu kâr dönemini yaşıyoruz. Türk Lirası'ndaki sıkıntılar nedeniyle yabancı para kredilerine yöneliyoruz ve kurda risk görmediğimiz için bu kredileri sağlayabiliyoruz. Ancak, 31 Mayıs'ta açıklanacak enflasyon verisinin ardından ekonomide bir denge bekliyoruz. Sıkıntıların azaldığı ve kredilerin normal seviyelere ulaştığı bir döneme gireceğimize inanıyorum.

TCMB'nin rezervlerini artırmaya yönelik adımları, döviz kurlarının istikrarlı bir seyir izlemesine yardımcı olacaktır. Bankacılık sektöründe sistemik bir risk bulunmamakla birlikte, döviz alımları nedeniyle önceki dönemde bazı risklerle karşı karşıya kalmıştık. Ancak şu anda böyle bir durum söz konusu değil.

Araç muayenesinde kartlı soygun Araç muayenesinde kartlı soygun

Yatırımcılar, enflasyonla mücadele politikasına güveniyor ve bu başarıya inanıyorlar. Yıllık enflasyon hedefinin tutturulması, Türkiye'nin enflasyonla mücadeledeki başarısını gösterecektir. Bu, yatırımcıların Türk ekonomisine olan güvenini artıracaktır.

Turizm ve ihracat sektörlerinde zor bir dönem yaşanabilir. Türkiye'nin rekabetçi bir konumda kalabilmesi için Merkez Bankası'nın döviz kurlarını kontrol altında tutmaya çalışması önemlidir. Ancak, döviz kurlarındaki dalgalanmaların ihracat ve turizm sektörlerine etkisi olabilir ve bu sektörlerde kar düşüşleri yaşanabilir.