Yaklaşan günlerde Arabistan ve Kuzey Afrika üzerinden Türkiye'ye çöl tozlarının taşınacağı uyarısı yapıldı.

Bu durum özellikle Güneydoğu bölgemizi etkileyecek. Ayrıca, İç Anadolu'da da cuma günü Türkiye genelinde tozun etkili olması bekleniyor.

Uzmanlar, çöl tozlarıyla ilgili uyarılarını sürdürüyorlar. Solunum yolu rahatsızlığı bulunan veya alerjik durumu olan kişilerin dışarı çıkarken dikkatli olmaları ve maske takmaları öneriliyor. Ayrıca, uzmanlar çöl tozunun toprak için faydalı olduğunu belirtiyorlar.

İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, çöl tozlarının zengin mineral içeriğinin karada bitkiler ve denizlerdeki canlılar için besleyici olduğunu vurguluyor. Bahar aylarında çöl kaynaklı toz taşınımının Türkiye'de sıkça görüldüğünü belirtiyor.

Toros'a göre, çöl tozlarında bulunan mineraller, bitkiler için önemli olan fosfor ve demir gibi unsurları içeriyor. Bu zengin mineral içeriği, karada bitkilerin yanı sıra denizlerdeki diğer canlılar için de besleyici nitelik taşıyor.

Antalya'da Kreş Müdürü İki Çocuğa Şiddet Uyguladığı İçin Tutuklandı Antalya'da Kreş Müdürü İki Çocuğa Şiddet Uyguladığı İçin Tutuklandı

Bahar aylarında çöl tozlarının Türkiye'deki tarım için faydalı olduğunu vurgulayan Toros, bu tozların bitkilerin gelişimine katkı sağladığını belirtiyor. Toz taşınımlarının toprağa faydasına ilişkin olarak Amazon Ormanları'ndan örnek veren Toros, bu tozların bitkiler için bir besin kaynağı olduğunu ifade ediyor.