TCMB'nin makroihtiyati kapsamda sadeleşmeye yönelik açıklamalarında, Merkez Bankası'nın, piyasa mekanizmasının gücünü çoğaltacak ve makro finansal istikrarı destekleyecek bakımdan makroihtiyati politikaları sadeleştirmeye devam ettiğini açıkladı.

Söz konusu açıklamada, "6 Nisan 2024 tarihli basın duyurusunda, menkul kıymet tesisi düzenlemesine yönelik sadeleşme adımları duyurulmuş ve söz konusu düzenlemenin yakın zamanda sonlandırılmasının planlandığı açıklanmıştı. Resmi Gazete'de bugün yayımlanan tebliğ ile menkul kıymet tesisine ilişkin düzenleme yürürlükten kaldırılmıştır" ifadeerine yer verildi.


TCMB'nin 6 Nisan'daki yapmış olduğu bilgilendirmede, menkul kıymet tesisine bağlı olan yükümlülüklerde etkili olan menkul kıymet tesis oranının yüzde 4'ten yüzde 1'e azaltılmasına, kredi büyümesine göre menkul kıymet tesisine ilişkin uygulamanın da sonlandırılmasına karar verildiği paylaşmıştı.

Menkul kıymet tesisi, bankaların döviz bakımından yükümlülüklerini en aza indirmek ve Türk lirasının değerini kaybetmemesi için yürürlükte yer alıyordu.

Meteoroloji il il açıkladı: Sağanak ve toz taşınımı geliyor Meteoroloji il il açıkladı: Sağanak ve toz taşınımı geliyor

ZORUNLU KARŞILIK ADIMINA DA DÜZENLEME

Merkez Bankası, kredi büyümesini kısıtlayıcı zorunlu karşılık uygulamasında da bir dizi değişikliler yaptı.

Merkez Bankası'nın tespi edeceği bilanço tutalarına göre sunduğu kredi az olan bankalara bu sınır geçerli olmayacak.