Zonguldak'ta bir ortaokul öğrencisi, ekmeklerin küflenmesini geciktirecek doğal bir katkı maddesi geliştirdi. Zonguldak Prof. Dr. Şaban Teoman Duralı Bilim ve Sanat Merkezi'nde eğitim gören 6. sınıf öğrencisi Ayşe Eslem Yangın, kimya öğretmeni Burcu Atabey Özdemir danışmanlığında bitki özlerinin besinler üzerindeki etkisini araştırdı.

Beyaz Saray , İsrail'i Yalnız Bırakmıyor Beyaz Saray , İsrail'i Yalnız Bırakmıyor

Yangın, yaptığı araştırma ve deneylerde bazı bitki özlerinin ekmeklerin küflenmesini geciktirdiğini tespit etti. Öğretmeniyle birlikte yürüttüğü çalışmalar sonucunda bitki özlerinden doğal bir katkı maddesi üretmeyi başardı.

Aynı bitki özlerini kullanarak doğada çözünebilen ambalajlar da üreten Yangın, "Doğal Gıda Katkı Maddeleri İle Küflenmeyi Önleyelim" projesiyle TÜBİTAK 2204-B Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Ankara Bölge Finali'nde birinci oldu. Türkiye finaline katılmaya hak kazanan Yangın, elde ettiği başarıyla gurur duyduğunu belirtti.

Yangın, araştırmasının detaylarını paylaşarak, ot çayı, kuşburnu, ayva yaprağı ve çakal eriği özütlerinden hazırladığı ekmekleri streç filme sararak her hafta küflenip küflenmediklerini kontrol ettiğini ifade etti. En uzun süreli korumanın ot çayı özütü katkılı ekmekte sağlandığını açıkladı.

Ayrıca, ekmeklerin daha uzun süre taze kalmasını sağlamak için biyobozunur gıda ambalajları da geliştiren Yangın, bu ambalajlara gliserin, saf su, bitki özütü ve jelatin katarak, küflenmeyi önlemeyi başardı. Katkılı ambalajlarla sarılan ekmek dilimlerinde küflenme yaşanmazken, katkısız ambalajlarda küflenme en fazla olduğunu söyledi.