Ekonomik sıkıntılar ve bankaların kredi politikaları nedeniyle nakit erişiminde yaşanan zorluklar, vatandaşları ve satıcıları yaratıcı çözümler aramaya itti. Türkiye'de birçok otomobil bayisi ve galericisi, müşterilerine 12 aya varan taksit seçenekleri sunarak otomobil satışı yapmaya başladı. Bu yöntem, kredi kartı kullanımında rekor artışlar getirirken, tüketicilerin de bankalardan kredi kartı limit artırma taleplerinde ciddi bir yükselişe neden oldu.

Şubat Ayında Rekor Kartlı Ödeme

Bakan Şimşek konuştu: Enflasyon çok hızlı düşecek Bakan Şimşek konuştu: Enflasyon çok hızlı düşecek

Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre, şubat ayında kartlı ödemelerle yapılan toplam ödeme tutarı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 152 artışla 1,01 trilyon liraya ulaştı.

Sifir Otomobiller Zamlandi Musteri Ikinci Ele Kaydi (1)

Galericilerden Yorum

 Sektör temsilcileri, müşterilerin yüksek kredi faiz oranları ve banka kredilerine erişimdeki zorluklar nedeniyle kredi kartlarına yöneldiklerini belirtiyor. Bazı galericiler, müşterilerin kredi kartı ile 500 bin liraya kadar çekim yapabildiğini, bu tutarın 300 bin lirasına kadar olan kısmının 3 ay sıfır faizle, geri kalanının ise yüzde 3 vade farkı ile ödenebildiğini ifade etti.

Konut ve Arsa Alımlarında da Kredi Kartı Kullanımı

Kredi kartıyla yapılan büyük alımlar sadece otomobil sektörüyle sınırlı değil. Emlak sektöründe de, özellikle uygun fiyatlı ev ve arsalarda kredi kartı kullanımının arttığı gözlemleniyor. Emlak sektörü temsilcileri, piyasaların canlanması için bankaların kredi taleplerine daha esnek yaklaşması gerektiğini belirtiyor.