Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, dünya akademik başarı sıralamalarında ilk 500'de yer alan üniversite sayısını 2028 yılında 10'a çıkarmayı hedeflediklerini açıkladı. Özvar, Araştırma Üniversiteleri Destek Programı (ADEP) Değerlendirme Toplantısı'nda bu hedef doğrultusunda yapılan çalışmalara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Özvar, 2021 yılında başlatılan Araştırma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Programı'nın 23 üniversiteyle başarıyla yürütüldüğünü belirtti. Araştırma üniversiteleri arasındaki rekabetin uluslararası üniversite sıralamalarına olumlu şekilde yansıdığını vurgulayan Özvar, 12. Kalkınma Planı'nda belirlenen hedefler doğrultusunda ilk 500'de yer alan üniversite sayısını artırmayı amaçladıklarını ifade etti.

YÖK Başkanı, ADEP kapsamında üniversitelere kaynak tahsis edilerek bilimsel araştırma projelerinin desteklendiğini ve bu projelerin önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirtti. Ayrıca, Bilimsel Araştırma Projesi (BAP) Yönetmeliği'nde yapılan değişikliklerle destek kapsamındaki projeler için ön ödeme limitlerinin artırıldığını dile getirdi.

2024 yılında ADEP kapsamında üniversitelere 400 milyon lira ödenek tahsis edildiğini açıklayan Özvar, bu ödenekle birlikte toplam 327 projeye, 503,9 milyon lira bütçe aktarılacağını ifade etti. Kalite odaklı anlayışı temel misyon edindiklerini ve araştırma üniversitelerinin desteklenmesine ısrarla devam edeceklerini belirten Özvar, özellikle insan kaynağı ve araştırma altyapısı bakımından desteklenmeleri gereken üniversitelerin başında araştırma üniversitelerinin geldiğini vurguladı.

Dünya Bankası: KKTC Ekonomisi Yüzde 2,7 Büyüme Bekliyor Dünya Bankası: KKTC Ekonomisi Yüzde 2,7 Büyüme Bekliyor

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel ise araştırma üniversitelerine yapılan kaynak tahsislerinin önemine değinerek, bu çerçevede üniversitelerin performanslarına göre ödenek tahsis edildiğini belirtti. Şenel, araştırma üniversitelerinin Ar-Ge faaliyetlerine ve nitelikli insan gücü yetiştirmesine yönelik imkanlarını genişletmeyi hedeflediklerini ifade etti.