Güncel

100 Bin Lira Maaşla Eleman Arıyor! Ustalarının Azalması, Sektörde Sıkıntılar Yarattı

Erzincan'da taş duvar ustalarının sayısının giderek azalması, bu mesleği icra edenlerin yüksek kazançlar elde etmesine rağmen iş gücü bulmakta zorlandıklarını görülüyor

Abone Ol

Türkiye'de, geçmişten günümüze birçok yapının inşasında taşlar işlenerek sanata dönüştürülüyor. Ancak, inşaat sektöründe bu taşları ustaca işleyen taş duvar ustalarının sayısı giderek azalıyor.

Erzincan'da, sayıları çok az olan bu ustalar, genellikle randevu ile çalışıyorlar. Yaz aylarında Erzincan'da faaliyet gösteren ustalar, kış aylarında Muğla'ya giderek taş evler inşa ediyorlar.

Taş ustalarından Şakir Alkan, ev sahiplerine işçilik hizmeti sunduklarını belirterek, “Taşları çekiçle işleyip harçla duvar yapıyoruz. Güzel bir işçilik yaparak eserler ortaya çıkarmaya çalışıyoruz” diyor.

Alkan, taş duvar ustalarının sayısının az olduğunu vurgularken, bu mesleği sonraki nesillere aktarmak istediklerini de ifade ediyor. Günlük kazançlarının 3.500 ila 4.000 lira arasında, aylık kazançlarının ise yaklaşık 100.000 lira olduğunu belirtiyor.

Beş yıldır taş duvar ustalığı yapan Cevdet Akar ise, “Taşlar makineden geçmediği için bu işi elle yapıyoruz. Taşı istediğimiz şekle sokabiliyoruz. Bizim işimiz bu” diyerek ustalığını dile getirdi.