2024 Nobel Edebiyat Ödülü, insan hayatının kırılganlığını ve tarihsel travmaları ele alan şiirsel düzyazısı ile Güney Koreli yazar Han Kang’a verildi.

Han Kang, Güney Kore’nin önde gelen üniversitelerinden biri olan Yonsei Üniversitesi'nde Kore dili ve edebiyatı eğitimi aldı.

Asgari Ücrette 2025 İçin Rakamlar Masada! Çalışanların Beklentisi Ne? Asgari Ücrette 2025 İçin Rakamlar Masada! Çalışanların Beklentisi Ne?

Yazarlık kariyerine, 1994 yılında “Red Anchor” adlı eseri ile Shinmun Edebiyat Yarışması’nı kazanarak adım attı.

Kang, 2016’da “Vejetaryen” romanıyla Man Booker Ödülü’nü kazanarak uluslararası alanda büyük bir başarı elde etti.

Nobel Ödülleri, İsveçli iş adamı Alfred Nobel’in vasiyeti üzerine 9 Haziran 1900’de kurulan Nobel Vakfı tarafından insanlığa katkıda bulunanlara verilen prestijli ödüllerdir.

Dünyada en saygın ödüller arasında yer alan Nobel Ödülleri, İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, İsveç Akademisi, Karolinska Enstitüsü ve Norveç Nobel Komitesi tarafından fizik, kimya, edebiyat, barış ve tıp alanlarında en başarılı kişilere veya kuruluşlara takdim edilmektedir.

Bunların yanı sıra, 1968’de İsveç Merkez Bankası’nın Alfred Nobel’in anısına ekonomi dalında ödül verilmesi kararıyla, Nobel Ekonomi Ödülü de 1969’da ilk kez sahiplerini bulmuştur.

Geçen yıl Nobel Edebiyat Ödülü, Norveçli yazar Jon Fosse’ye verilmişti.