Ocak ayı memur zammı netleşiyor

2025 yılı Ocak ayında yapılacak zam oranları, enflasyon farkı ve toplu sözleşme zammı ile belirlenecek. Memur ve memur emeklileri, yılda iki kez, Ocak ve Temmuz aylarında zam alıyor. 2025 yılı için beklenen Ocak zammı hesaplanırken 6 aylık enflasyon farkı ve toplu sözleşme zammı dikkate alınıyor. Memurlar, enflasyon farkına ek olarak Ocak ayında yüzde 6 toplu sözleşme zammı alacak.

Enflasyon verileri zammı etkileyecek

Yılın kalan bölümünde kritik olan 6 aylık enflasyon verisinin 2 ayı açıklandı. TÜİK verilerine göre, Temmuz ayında enflasyon yüzde 3,32, Ağustos ayında ise yüzde 2,47 olarak gerçekleşti. 2 aylık toplam fark yüzde 5,77 oldu. Geri kalan Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık ayı verilerinin açıklanmasının ardından toplam enflasyon farkı ve toplu sözleşme zammı ile nihai memur maaş zammı netleşecek.

4 ayrı kaynaktan Enflasyon tahmini

Memur maaş zamları için Merkez Bankası, hükümet, piyasa ve AA ekonomistleri tarafından yapılan enflasyon tahminleri temel alındı. Bu tahminlere göre, memur maaşlarına yapılacak zam oranları belirlendi. 2025 yılı Ocak ayı için hesaplanan enflasyon beklentileri şu şekilde:

  • Merkez Bankası: Yüzde 38
  • Orta Vadeli Program (OVP): Yüzde 41,50
  • Piyasa Katılımcıları Anketi (PKA): Yüzde 43,14
  • AA ekonomistleri: Yüzde 42,84

Ocak 2025 memur zammı nasıl şekillenecek?

TÜİK, 3 Ocak 2025 tarihinde saat 10.00'da Aralık ayı enflasyon rakamlarını açıklayacak. Bu açıklama ile birlikte 2025'in ilk 6 ayı için memur zammı kesinleşecek. Farklı enflasyon tahminlerine göre memur maaş zammı oranları şöyle olacak:

  • Merkez Bankası'nın tahminine göre: Yüzde 6,63
  • Hükümetin tahminine göre: Yüzde 9,44
  • Piyasa tahminine göre: Yüzde 10,75
  • AA ekonomistlerine göre: Yüzde 10,51

En düşük memur maaşı 41.500 tl’yi geçecek

2025 yılı Ocak ayında en düşük memur maaşının 41.500 TL’yi, en düşük memur emekli maaşının ise 18.600 TL’yi geçmesi bekleniyor. Yeni maaş tablosu, meslek bazında enflasyon ve toplu sözleşme zammı oranlarına göre şekillenecek.

Elektrik ve Doğalgaz Fiyatlarında Son Durum! Zam Gelecek mi? Elektrik ve Doğalgaz Fiyatlarında Son Durum! Zam Gelecek mi?

Emeklilik sistemi değişiyor mu?

Sosyal Güvenlik Baş Uzmanı İsa Karakaş, emeklilik sistemi hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Karakaş, 2008 yılından sonra sisteme girenlerin emekli maaşlarının çok düşük olacağını belirtti ve bu konuda dikkat çekici rakamlar verdi. Ayrıca emeklilik sistemine yönelik yeni formüllerin masada olduğunu ifade ederek, "Emeklilik sistemine neşter atılacak" dedi. Karakaş, çalışan emeklilerin Genel Sağlık Sigortası (GSS) ödemeleri hakkında da bilgilendirmelerde bulundu.