Öğretmenlere karşı uygulanan şiddetin cezalarını artırmayı hedefleyen maddelerin de dahil olduğu Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) taslağı, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) bu hafta görüşülmeye devam edilecek. Taslak ile birlikte yüz binlerce öğretmen ek tazminata hak kazanacak.

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, yaptığı açıklamada, "Kanun çıktığında 7 yıl süreyle kademeli olarak 20 yıl hizmet süresini dolduran öğretmenler, başöğretmenliğe başvurabilecek. Böylece yaklaşık 230 bin öğretmen daha başöğretmen olma imkanına kavuşacak ve 10.400 TL tazminat almaya hak kazanacak," dedi.

Meclis’in Gündeminde ÖMK

Öğretmenlik Meslek Kanunu taslağının 22 maddesi geçtiğimiz yasama yılında kabul edilmiş, ancak Meclis'in tatile girmesi nedeniyle görüşmeler ertelenmişti. Bugün Meclis yeniden çalışmaya başlayacak ve ilk görüşülecek yasalardan biri de ÖMK olacak.

Milli Eğitim Akademisi Kuruluyor

Kanun hazırlanırken sivil toplum örgütleriyle yapılan istişareler sonucunda, Milli Eğitim Akademisi kurulacak. Talip Geylan, bu akademinin birden fazla fonksiyona sahip olacağını belirtti.

Geylan, "Akademi, yöneticiler için eğitim sağlayacak ve hizmet içi eğitim enstitülerinin sayısını 8'den 30'a çıkaracak. Ayrıca aday öğretmenlerin eğitim süreçleri de burada yürütülecek. Ancak aday eğitim sürecinin 1 yıl yerine 3-4 ay olmasını talep ediyoruz," diye konuştu.

Okul temizliği provokasyonu yapan CHP'li belediyelerin maskesi düştü Okul temizliği provokasyonu yapan CHP'li belediyelerin maskesi düştü

Şiddet Cezalarında Artış

Geylan ayrıca, öğretmenlere yönelik şiddet olaylarının cezalarının da yüzde 50 artırılacağını ve hapis cezası ertelemesinin olmayacağını vurguladı. Eğitim çalışanlarına yönelik şiddete karşı daha sert yaptırımlar getirilmesi bekleniyor.