Temmuz 2024 zammı yeterli bulunmadı, Ocak 2025 beklentileri arttı

Temmuz 2024’te yapılan zamlarla SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yüzde 24,71, memurlara ise yüzde 19,31 oranında artış sağlanmıştı. Ancak, bu oranlar enflasyon karşısında yetersiz bulunmuş ve milyonlarca kişi Ocak 2025 zammı için yeniden umutlanmıştı. Memur ve emeklilerin 6 ayda bir aldığı zamlar, genellikle enflasyon farkı üzerinden belirleniyor.

Eylül ayı enflasyon verileri kritik önem taşıyor

TÜİK’in 3 Ekim’de açıklayacağı Eylül ayı enflasyon verileri, memur ve emekli maaş zamlarını doğrudan etkileyecek. AA Finans’ın gerçekleştirdiği ankete göre, ekonomistlerin Eylül ayı enflasyon beklentileri ortalaması yüzde 2,09 seviyesinde bulunuyor. Ekonomistlerin tahminlerine göre, yıllık enflasyon yüzde 48,11 seviyelerine kadar inebilir. Bu veriler, memur ve emekli maaşlarının ne kadar artacağını belirlemede önemli bir rol oynayacak.

3 aylık enflasyon farkı yüzde 7,99 olarak hesaplandı

2024’ün Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarını kapsayan 3 aylık enflasyon farkı hesaplamalarına göre, enflasyon artışı yüzde 7,99 olarak tahmin ediliyor. Memur maaş zammında enflasyon farkının oluşması için en az yüzde 1,86 oranında daha enflasyon artışı gerekiyor. Bu durum, memurların ve emeklilerin maaşlarına eklenecek enflasyon farkının netleşmesini bekleyen milyonlarca kişi için kritik bir dönemeç oluşturuyor.

En düşük emekli maaşı 15 bin TL olabilir mi?

2024 Temmuz ayında yapılan düzenleme ile en düşük emekli maaşı 12.500 TL’ye yükseltilmişti. Ancak, Ocak 2025’te bu rakamın daha da artması bekleniyor. Hükümetin masasında en düşük emekli maaşının 14-15 bin TL seviyesine çıkarılması için çalışmalar olduğu ifade ediliyor. Yüzde 10-15 aralığında bir zam öngörülürken, bu rakamın nihai şekli 3 Ocak’ta TÜİK’in açıklayacağı verilere göre netleşecek.

Merkez Bankası ve TÜİK tahminleri zam oranlarını etkiliyor

Merkez Bankası’nın Piyasa Katılımcıları Anketi’ne göre, 2024 yılı sonu enflasyon beklentisi yüzde 43,14 seviyesinde bulunuyor. Ayrıca, Orta Vadeli Program (OVP) çerçevesinde, 2024 yılı enflasyon beklentisi yüzde 41,5 olarak güncellenmişti. Bu tahminler, memur ve emekli maaşlarına yapılacak zamların belirlenmesinde temel veri kaynakları olarak kullanılacak.

Emekliler ve memurlar Ocak 2025’teki zamları bekliyor

ATM'lerde banknot sıkıntısı büyüyor: 2025'te sadece 200 TL olacak ATM'lerde banknot sıkıntısı büyüyor: 2025'te sadece 200 TL olacak

Milyonlarca emekli ve memur, Ocak 2025’te yapılacak maaş zamlarını merakla bekliyor. Yüksek enflasyon ve sürekli değişen ekonomik göstergeler, zam oranlarının nasıl şekilleneceği konusunda belirsizlik yaratıyor. Ancak, Merkez Bankası ve TÜİK verilerine göre, memur ve emekli maaşlarına yüzde 10-15 aralığında bir artış yapılması olası görünüyor.

Memur ve emekli maaşlarına yapılacak zam oranları, enflasyon verilerinin açıklanması ile kesinlik kazanacak. 2025 yılı için öngörülen zam oranları, 3 Ocak 2025 tarihinde TÜİK tarafından duyurulacak enflasyon verileri ile netleşecek. Özellikle 15 bin TL seviyesindeki en düşük emekli maaşı beklentisi, Ocak ayındaki düzenlemelerin ardından netlik kazanacak.