Enflasyon rakamlarının duyurulmasının ardından 6 aylık veriler açıklandı ve memur ve emekli maaşlarına yapılan zamlarla birlikte 65 yaş ve evde bakım maaşları da güncellendi.

TÜİK Verileri ve Zam Oranları

Tasarruf Tedbirlerinde Yeni Adım: Kamuda Çifte Maaşa Sınır Geliyor! Tasarruf Tedbirlerinde Yeni Adım: Kamuda Çifte Maaşa Sınır Geliyor!


Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, SGK maaşlarına %24,37 oranında zam yapıldı. Bu zam oranıyla birlikte evde bakım yardımı da memur maaşlarındaki artışa paralel olarak yükselerek 9.489 TL'ye çıktı.

Temmuz ayında evde bakım maaşı 7.608,77 TL iken, yapılan bu zamla birlikte artık 9.489 TL olarak ödenecek. Yeni zamlı maaşlar, Ağustos ayında vatandaşların hesaplarına yatırılacak.
Evde bakım maaşı, her yıl TÜİK'in açıkladığı enflasyon rakamlarına göre iki kez artırılıyor. Son altı aylık dönemdeki enflasyon farkı dikkate alınarak yaklaşık 2 bin TL'lik bir zam yapıldığı ifade ediliyor.


Evde Bakım Maaşı Alma Kriterleri


Evde bakım maaşı almak isteyenlerin belirli kriterleri karşılaması gerekiyor:

Sağlık raporu ile en az %50 engelli olduklarını kanıtlamaları.


SGK'ya prim borçlarının bulunmaması.


Hane gelirlerinin asgari ücretin üçte birinden az olması.


Bu şartları taşıyan vatandaşlar, başvurularını Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri veya Sosyal Hizmet Merkezleri'ne yapabilirler. Ancak, bu şartları karşılamayanların yardımları kesilebiliyor.

Kıdem Tazminatına Zam


Bu yılın başlarında belirlenen enflasyon oranına bağlı olarak, milyonlarca çalışan için geçerli olan kıdem tazminatındaki tavan tutarı otomatik olarak yükseldi. 1 Temmuz 2024 itibarıyla geçerli olacak şekilde kıdem tazminatına 6 bin 770 TL eklenmiş oldu. Yılın başında 35 bin 58 TL olarak belirlenen kıdem tazminatı tutarı, 1 Temmuz'dan itibaren 41.828,39 TL'ye yükselecek. Bu tutardan damga vergisi kesildikten sonra net ödeme ise 41.510 TL olacak.