Güncel

743 bin memura toplu sözleşme ikramiyesi verilmeyecek

Türkiye’de kamu çalışanlarına yönelik toplu sözleşme ikramiyesi konusunda yeni düzenlemeler yapıldı. 743 bin memur, sendika üyesi olmamaları nedeniyle bu ödemeden yararlanamayacak.

Abone Ol

Toplu sözleşme ikramiyesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda alınan karar doğrultusunda, kamu personeline ödenmeye başlanacak. Sendika üyesi olan memurlara aylık 641 lira 81 kuruş ikramiye ödemesi yapılacak. Bu ödeme, memur sendikalarına üye olan ve maaşlarından üyelik aidatı kesilen kamu çalışanlarına düzenli olarak sağlanacak.

2005 yılında yürürlüğe giren düzenlemeyle, toplu sözleşme ikramiyesi ilk kez sendika ödeneği adı altında tanıtılmıştı. 2024-2025 yıllarını kapsayan toplu sözleşme görüşmelerinde, ikramiye ödemesi için belirlenen yüzde 2'lik sendika üyelik barajı, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildi. Mahkeme, maddi gerekçelerle çalışanların yüksek üyeliğe sahip sendikalara yönelmesinin meşru görülemeyeceğini belirtti. Böylece, baraj kaldırılarak, tüm sendika üyesi memurlara ikramiye ödenmesi kararı alındı.

Ödeme tarihleri ve kapsam

Ağustos ayında ödenmeye başlanacak olan toplu sözleşme ikramiyesi, 2 milyon 251 bin memura verilecek. Ancak herhangi bir sendikaya üye olmayan 743 bin memur bu ödemeden yararlanamayacak. İkramiyelerin, düzenli maaş ödemeleriyle birlikte hesaba yatırılması planlanıyor.