Güncel

ABD başkanlık seçimleri başladı: Georgia’da erken oy kullanımına yoğun katılım var!

ABD'de 5 Kasım 2024'te gerçekleştirilecek 60. başkanlık seçimleri için erken oy verme süreci Georgia eyaletinde başladı. Yerel saatle 09.00'da başlayan oy verme işlemine şu ana kadar 180 binden fazla seçmen katıldı ve gün sonunda bu sayının 200 bini aşması bekleniyor.

Abone Ol

Erken oy kullanımı 5 Kasım’a kadar devam edecek

Salıncak eyaletlerden biri olan Georgia’da seçmenlerin ilgisi, seçimlerin kaderini belirleme açısından kritik öneme sahip. 5 Kasım'a kadar sürecek olan süreçte, katılımın artarak devam etmesi bekleniyor. Ancak eyaletteki bazı yeni düzenlemeler nedeniyle oy verme işlemlerinde değişiklikler yapıldı.

2020 seçimlerinden sonra güncellenen Georgia eyalet yasaları, sandık sayısında azalmaya yol açtı. Daha önce 7 gün 24 saat açık olan sandıklar, yeni düzenleme ile yalnızca belirli saatlerde hizmet verecek. Georgia Eyalet Direktörü Kristin Nabers, bu değişikliklerin sandıklara erişimi zorlaştırabileceğini belirtirken, erken oy kullanımının artırılmasının seçmenler için bir avantaj sağladığını ifade etti.

Seçim sonuçlarının hızla açıklanması hedefleniyor

Georgia'da seçim sonuçlarının gecikmeden duyurulması için bazı prosedürel yenilikler de uygulamaya konuldu. İlçeler, seçim günü akşamı saat 20.00 itibarıyla düzenli aralıklarla sonuç bildirmeye başlayacak. Yetkililer, sonuçların hızlı, adil ve şeffaf bir şekilde kamuoyuyla paylaşılmasını sağlamayı amaçlıyor.

Ancak, Demokratlar ve oy hakkı savunucuları, bu yeni kuralların sonuçlara itiraz etmek isteyen yetkililer tarafından kötüye kullanılabileceği yönünde endişelerini dile getiriyor. Eyaletlerdeki değişikliklerin seçim sürecini nasıl etkileyeceği merakla bekleniyor.

Diğer eyaletlerde de oy verme işlemleri başlıyor

Perşembe sabahı itibarıyla North Carolina eyaletinde de oy verme işleminin başlaması bekleniyor. Georgia gibi bazı eyaletler, salıncak eyaletler arasında yer alarak seçim sonuçlarının belirlenmesinde kritik bir rol üstleniyor. ABD'de salıncak eyaletler, mavi (Demokrat) ve kırmızı (Cumhuriyetçi) eyaletler arasında yer alan ve seçim sonuçlarının dengeli bir dağılım gösterdiği bölgeler olarak öne çıkıyor.

Kamala Harris ve Donald Trump arasındaki yarış kızışıyor

ABD halkı, bu yılki seçimlerde Demokrat Parti'nin adayı Kamala Harris ile Cumhuriyetçi Parti'nin adayı Donald Trump arasında tercih yapacak. 5 Kasım’da gerçekleştirilecek oylama ile ABD’nin 60. başkanı belirlenecek. Özellikle Georgia gibi kritik eyaletlerdeki oy oranları, seçim sonucunu doğrudan etkileyebilecek.