Güncel

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Türkiye' ye geliyor

Dışişleri Bakanlığımız, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın, 5-6 Kasım'da Türkiye'yi ziyaret edeceği açıklandı.

Abone Ol

Dışişleri Bakanlığımız, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Türkiye'ye gerçekleştireceği ziyaretle ilgili açıklama yaptı.

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, 5-6 Kasım 2023 tarihlerinde ülkemizi ziyaret edecektir.

Pazartesi günü yapılacak olan görüşmede, Gazze’deki durum, bölgesel meseleler ve ikili ilişkiler hakkında fikir alışverişinde bulunulması öngörülmektedir."

Antony Blinken, 7 Ekim’de başlayan İsrail-Hamas savaşının ardından ilk Orta Doğu turunda Ankara’yı pas geçmişti. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Blinken’ın Türkiye'ye gelmek istediğini ancak kendisinin Mısır ziyareti nedeniyle programın uygun olmadığını kaydetmişti.

Bazı diplomatik kaynaklar ise Blinken’ın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kendisi hakkındaki sert açıklamaları nedeniyle ziyaretin ilk turda gerçekleşmediğini iddia etmişlerdi. Erdoğan, bölgeye ilk ziyareti sırasında “Buraya Yahudi olarak geldim” diyen Blinken’ı sert dille eleştirmiş, “Bunu söylediğin zaman karşındakiler 'Ben de bölgeye bir Müslüman sıfatıyla yaklaşıyorum' derse ne diyeceksin?” diye sormuştu.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, Cumartesi günü yaptığı açıklamayla, Blinken’ın Ankara’ya gideceğini doğruladı ve Fidan ile görüşmesinin Pazartesi günü olacağını kayda geçirdi. Blinken’ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edilip edilmeyeceği net değil.