Güncel

ABD Yetkililerinden İran’a Kritik Uyarı: 'Bu Oyuna Gelmeyin'

Hamas lideri İsmail Haniye'nin Tahran'da öldürülmesinin ardından İran savaş ilan ederken, ABD yetkilileri İran'a İsrail'e saldırmaması ve büyük bir savaşa sürüklenmemesi yönünde uyarıda bulundu.

Abone Ol

Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin Tahran'da öldürülmesinin ardından İran, İsrail'i suçlayarak savaş ilan etti. Bölgedeki gerilim arttı ve Kuveyt gazetesi El Ceride'nin haberine göre, ABD'li yetkililer gizlice Ankara'dan İran'a giderek, İsrail'e karşı bir saldırıya geçmemeleri yönünde uyarıda bulundu. ABD, İsrail'i savunacaklarını ancak büyük bir savaşı istemediklerini belirtti.

ABD heyeti, Perşembe günü özel uçakla Türkiye'den ayrılarak Tahran yakınlarındaki Karan kentine indi ve burada İran'ın istihbarat ve dışişleri yetkilileriyle iki saat süren kritik bir toplantı yaptı. Toplantıda, ABD'li yetkililer Netanyahu'nun büyük bir bölgesel savaş çıkarmak istediğini ve İran'ı yıkmak istediğini belirterek, İran'ı Netanyahu'nun oyununa gelmemesi konusunda uyardı. ABD yetkilileri, Haniye'nin öldürülmesi hakkında bilgi sahibi olmadıklarını ve Netanyahu'nun kontrolden çıktığını söylediler.

Görüşmede, ABD heyeti iyi niyet göstergesi olarak İran'a, ülkedeki bazı Mossad ajanlarının listesini sundu ve İran'a, prestij kaygısıyla saldırıda bulunabileceklerini ancak bunu büyütmemelerini önerdi. Ayrıca, derhal bir nükleer anlaşma yapılırsa Netanyahu'ya büyük bir darbe vuracaklarını belirttiler. Trump'ın İran'a karşı daha sert olduğu ve Biden yönetimiyle bir anlaşma yapılırsa Trump'ın hareket alanının kalmayacağı hatırlatıldı.

ABD heyeti, Biden'ın İran ile savaşmak istemediğini ve Netanyahu'dan memnun olmadığını belirterek, İran'ın İsrail'e saldırması durumunda İsrail'i savunacaklarını ancak büyük bir savaş istemediklerini ilettiler. El Ceride, Netanyahu'nun savaş planlarını son ABD ziyaretinde Yahudi lobisiyle paylaştığını iddia etti ve bu savaşın ardından bölge ülkelerinin altyapısının yok edileceğini ve yeniden inşa edilmesi için lobi şirketlerinin devreye gireceğini öne sürdü. ABD heyeti, bu tür bir senaryoyu istemediklerini vurguladı.