Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın isteği doğrultusunda AK Parti Dış İlişkiler Başkanlığı, 2028 seçim çalışmaları kapsamında çalışmalara başladı. Başkanlık, sınır kapılarına ulaşarak tatil için Türkiye'ye adım atan gurbetçilere 23 yılda yurt dışındaki Türkler için ne gibi hizmetler sunulduğunu anlatan kitapçıkların dağıtımını gerçekleştirdi. Kitapçıklarda oy kullanma tercihleri, e-Devlet sayesinde Türkiye'ye gelmeden yapılan resmi işler, nüfus ve pasaport işlemleri, dövizle askerlik, sosyal güvenlik, sağlık ve gümrük, trafik, seyahat kolaylıkları yer alıyor.

TEMSİLCİL SAYISI 260'A YÜKSELTİLDİ

Söz konusu kitapçıkta bulunan bilgiler arasında, 2002 yılında 163 olan dış temsilcilik sayısının 260'a yükseldiği, e-Konsolosluk hizmeti, gezici konsolosluk hizmeti, 8 dilde 7/24 hizmet veren konsolosluk çağrı merkezi gibi hizmetlerin uygulamaya alındığı, yurt dışında ikamet eden vatandaş arasından onları temsilen milletvekilleri seçildiği bilgileri de yer alıyor.

YURT DIŞINDAKİ VATANDAŞLARA KOLAYLIK SAĞLANIYOR

Ayrıca, yurt dışında hayat süren Türk vatandaşlarının işlemlerine kolaylık sağlamaya ve onlara her konuda destek olmayı hedefleyen Yunus Emre Enstitüsü, Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluğu, Türkiye Maarif Vakfı, TBMM Yurt Dışı Türkler ve Akraba Toplulukları Alt Komisyonu gibi kurumların çalışmalarında neler yaptıkları gösteriliyor.

81 İlde 12 Milyon Avro Hibe! Bakan Yumaklı Açıkladı 81 İlde 12 Milyon Avro Hibe! Bakan Yumaklı Açıkladı

23 YILLIK BİLANÇO

2023 seçimlerinde 73 ülke, 151 dış temsilcilik ve 16 şehirde 692 sandık kurulmuş, yüzde 56,3 katılım oranı ile dünya çapında rekora imza atılmıştı. AK Parti Türk pasaportuyla vizesiz ve kapıda vize ile seyahat gerçekleştirilen ülke sayısını 42'den 118'e yükseltti. Gurbetçi vatandaşa dövizle bireysel emeklilik imkanı sağladı. Borçlanma yoluyla emekli olanlara yarı zamanlı çalışma fırsatı sundu. Dövizle askerlik imkanı yer alırken, 21 günlük temel eğitim zorunluluğu sonlandırıldı. Yurt dışından getirilen taşıtların kalma süresi 185 günden dört yıl olarak belirlendi. THY'nin 2002'de 78 olan uçuş noktası günümüzde 350'ye çıktı.