AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hasan Basri Yalçın, Instagram'a getirilen erişim engeli hakkında açıklamalarda bulundu. Yalçın, müzakerelerin olumlu sonuçlanmasını ve engelin kısa sürede kaldırılmasını beklediklerini ifade etti.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), 2 Ağustos 2024 tarihinde Instagram'a 'katalog suç' kapsamında erişim engeli getirmişti. Erişim engelinin kaldırılması için Ulaştırma Bakanlığı ile şirket yetkilileri arasında yapılan toplantılardan henüz bir sonuç alınamamıştı. Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'nin taleplerinin kabul edilmesi durumunda erişim engelinin kaldırılacağını belirtmişti.

Hasan Basri Yalçın, Instagram’a yönelik yasağın kısa sürede kalkmasını beklediklerini söyledi. Yalçın, görüşmelerde "pozitif ilerlemeler kaydedildiğini" ve "kuralsız alanlardan vazgeçmek istemediklerini" belirtti. Ayrıca, müzakerelerin olumlu sonuçlanacağına ve Instagram'ın kurallara uyacağına dair taahhütlerde bulunulacağını düşündüğünü ifade etti.

Banka faiziyle zengin oldular! BDDK 10 ili açıkladı Banka faiziyle zengin oldular! BDDK 10 ili açıkladı

CNN Türk yayınında konuşan Yalçın, sosyal medya platformlarının kısıtlanmasının arzu edilen bir durum olmadığını vurguladı. Ancak, sosyal medya mecralarının ABD merkezli şirketler olduğunu ve Türkiye’de işlem yaparken Türk hukuku ve egemenlik prensiplerine saygılı olmaları gerektiğini belirtti. "Sosyal medya mecraları iş yaptıkları ülkelerdeki kanunlara uyma mecburiyetindeler" diyen Yalçın, bu platformların Almanya, İngiltere gibi ülkelerde de benzer düzenlemelere uymak zorunda olduğunu ifade etti.

Yalçın, İngiltere'de sosyal medya mecraları üzerindeki yalan haberler ve kamu düzeni üzerindeki etkilerle ilgili yapılan düzenlemeleri örnek gösterdi. Türkiye'nin de egemen bir devlet olarak kendi kurallarına sahip olduğunu ve sosyal medya şirketlerinin bu kurallara uyması gerektiğini vurguladı.

Yalçın, sürecin uzayacağına dair bir kanaatlerinin olmadığını belirtti. Türkiye’nin kurallarına uyulacağına dair çeşitli açıklamalar yapıldığını ve bu nedenle engelin çok kısa sürede kaldırılabileceğini ifade etti.