Türkiye'de konut fiyatlarının eski artış hızını kaybetmesiyle birlikte kredili konut satışları 2024'ün ilk 6 ayında önemli bir düşüş yaşadı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, ocak-haziran dönemindeki ipotekli konut satışları 2023 yılının aynı dönemine göre yüzde 57,7 azalarak 51 bin 415 adette kaldı.

Haziran ayında ipotekli konut satışları, 2023 yılının aynı ayına göre yüzde 49,4 azalarak 6 bin 813 adet oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı ise yüzde 8,6 olarak gerçekleşti.

Sektör temsilcileri, konut sektöründeki satışların ağırlıklı olarak nakit ile yapıldığını belirtti. "Bu dönemde kredi ile konut alımı oldukça azaldı. Bankalar kredi verirken kılı kırk yarıyor, ayrıca faizler de yüksek. Bu nedenle birikimi olan ya da mevcut evini satan, yeni ev alırken nakit kullanıyor" ifadelerini kullandılar.

Yüksek Faiz Oranları: Bankaların kredi verirken yüksek faiz oranları uygulaması, kredi ile konut alımını zorlaştırdı.

Tatil Beldelerinde Masalar Boş Kaldı: Restoranlar İndirim Başlattı Tatil Beldelerinde Masalar Boş Kaldı: Restoranlar İndirim Başlattı


Birikim Kullanımı: Birikimi olan kişiler veya mevcut evini satarak yeni ev almak isteyenler, genellikle nakit alım yapıyorlar.


Bankaların Kredi Verme Zorlukları: Bankalar, kredi verirken daha temkinli davranarak kredi verme şartlarını sıkılaştırdı.