Ülkemizde halihazırda uygulamada olan Otomatik Katılımlı BES ile ikinci emeklilik sistemi ile kapsamlı hale getirilmesi planlanıyor. Çalışanlar emekliliğe adım attıklarında hem SGK’dan hem de TES’ten maaş alarak çift maaş fırsatı yakalayacaklar. Emekliler talepleri doğrultusunda TES’teki paralarını tek seferde çekebilecekler.

‘SGK'NIN YERİNİ ALMAYACAK’

Konu hakkında açıklamalarda bulunan Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram şu konuşmalara yer verdi: “Orta Vadeli Program kapsamında Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’nin devreye alınması bekleniyor. Bu şekilde emekliler de çift maaş almaya hak kazanacaklar. TES alternatif bir emeklilik sistemi olacak ancak SGK’nın yerini almayacak.

‘BES ZORUNLU DEĞİL’

Daha önce otomatik katılımlı BES’e geçilmişti ancak BES zorunlu değil. İşveren tarafından zorunlu başlangıçlar yapılıyor, daha sonra çalışanlar isteğe bağlı olarak otomatik katılım sisteminden vazgeçebiliyor.


‘KADEMELİ BİR ŞEKİLDE UYGULANACAK’

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi yeni işe girenlere zorunlu hale gelecek ve şu anda çalışanlara emeklilik dönemine kadar kademeli bir şekilde uygulanacak.


UYGULAMADAN YARARLANMA ŞARTLARI NELER?

Tüm çalışanlar bundan yararlanabilecektir. BES çalışmasanız bile prim yatırılan bir sistem. TES’te çalışmayanlara prim yatırılmayacağını düşünüyorum.

TES VE BES ARASINDAKİ FARKLAR BELLİ OLDU!

BES’te yatırılan tutarları belli bir fonda değerleniyor. BES’te bir zorunluluk yok ancak TES için işveren tarafından zorunlu prim yatırılması suretiyle kişiler ikinci emekliliğe hak kazanabilecekler.


‘ÇALIŞAN HESABINA PARA YATIRILMAYACAK’

İşverenler her ay sigorta öder gibi çalışan hesabına para aktaracak. SGK’ya herhangi bir alternatif olacağını düşünmüyorum. İşsizlik sigortası fonu ve diğer fonlardan bir miktar azaltım olmalı ki işverenlerin de maliyetleri artmamalıdır. İşverene çok yük vermeden ikincil emeklilik sistemi getirilmelidir.

Burada çalışanın bizzat hesabına para yatırılması durumu olmayacak, çalışanın TES’teki hesabına para yatırılması söz konusu olacak.

Kira Fiyatlarında Yükseliş Bekleniyor Kira Fiyatlarında Yükseliş Bekleniyor

TES İÇİN YAŞ ŞARTI VAR MI?

Yaş şartı açısından SGK’da 18 yaşından itibaren sigorta primleri sayılabiliyor. TES’te de 18 yaş şartı getirilebilir ancak daha önce işe başlayanların da kendi adlarına yatırılan primlerinin sayılması gerekmektedir. Yaş şartı olmaması gerekiyor.

‘EMEKLİLERİN REFAHINA KATKI SAĞLAYACAK’

BES’te çalışanlar emekli olduklarında isterlerse toplu, isterlerde aylık olarak para alabiliyorlar. TES’te de aynen bu şekilde olacaktır. TES’in ikinci bir emeklilik sistemi olacağını, primler düşük yatırılsa bile emeklilere ortalama bir maaş tutarının sunulacağını düşünüyorum. Emeklilerin refahına önemli katkı sağlayacağını düşünüyorum” şeklinde değerlendirdi.