Güncel

Altın düşüşte, dolar yeniden kendini göstermeye başladı! Uzmanlar uyardı...

Doların yükselişi, ons altın fiyatlarını aşağı çekerek, 4 Aralık'tan bu yana en büyük günlük düşüşün yaşanmasına neden oldu. Yurt içi gram altın, çeyrek altın ve Cumhuriyet altını fiyatlarını da olumsuz etkilendi.

Abone Ol

17 Ocak itibarıyla Kapalıçarşı'da güncel gram ve çeyrek altın fiyatları, ABD dolarının güçlenmesiyle düşüşe geçti. Uzmanların yakın vadede altın fiyatlarına dair tahminleri de dikkat çekiyor.

Doların Yükselişi Altın Fiyatlarını Nasıl Etkiledi?

ABD dolarının güç kazanması, ons altın fiyatlarını etkiledi. 4 Aralık'tan bu yana en büyük günlük düşüşünü yaşayan ons altın fiyatı, bu sabah 2019,49 dolara kadar geriledi. Türkiye'de de bu durum, gram altın fiyatlarının düşmesine ve çeyrek altın ile Cumhuriyet altının fiyatlarının takip etmesine sebep oldu. Fed Başkan Yardımcısı Waller'in Mart ayında faiz indirimi beklentilerini azaltan şahin yorumları bu düşüşte önemli rol oynadı.

Gram Altın ve Döviz Kurlarındaki Son Durum

Yurt içinde dolar/TL kuru 30,15 lira seviyesinde işlem görürken, euro/TL ise 32,62 TL'de bulunuyor. Gram altın fiyatı 2006 TL, çeyrek altın 3.464 TL, Cumhuriyet altını 14.146 TL, 22 ayar bileziğin gram fiyatı ise 2006 TL olarak değerlendiriliyor.

Uzmanlar Altın Fiyatları İçin Ne Diyor?

Scorpion Minerals Ltd'nin baş yatırım yetkilisi Michael Langford, ABD dolarına olan fon akışının altın fiyatlarını etkileyen önemli bir faktör olduğunu belirtti. Langford, külçe altının yakın vadede 2.000 dolar/ons civarında işlem göreceğini söyledi. KCM Trade'in baş piyasa analisti Tim Waterer ise, "Altın fiyatının kısa vadeli kaderi muhtemelen tahvil piyasasının elinde" dile getirdi.

Analistler, ons altın için 2013 doları destek seviyesi olarak işaret ediyorlar ve bu seviyenin kırılması halinde 2000 dolar seviyesinin test edilebileceğini öngörüyorlar. Yukarı hareket için ise 2024 doların üzerinde kalınması gerektiği ve ilk direnç olarak 2031 doları, ardından 2042 doları işaret ediliyor.