Altın piyasasında dalgalanma devam ediyor

Altın fiyatları dün başlayan düşüş trendini bugün de sürdürüyor. Değerli metal, zayıf istihdam verilerinin ardından geçen hafta yüzde 1’in üzerinde artış göstermiş ve ABD’nin bu yıl faiz indirimi yapacağı yönündeki beklentilerle destek bulmuştu. Ancak yatırımcılar bu hafta açıklanacak enflasyon verileri öncesinde temkinli hareket ediyor. Dün altın fiyatları kâr realizasyonları ve sert piyasa hareketlerinin etkisiyle yüzde 1,3 düşüş yaşadı.

Güncel altın fiyatları

Dün yüzde 2 bin 410 dolardan kapanan altının ons fiyatı, bugün saat 09.20 itibariyle yüzde 0,6 azalışla 2 bin 395 dolar seviyelerinde seyrediyor. Aynı dakikalarda gram altın 2 bin 570 TL, çeyrek altın 4 bin 203 TL ve Cumhuriyet altını 16 bin 761 TL’den işlem görüyor.

Fed’in faiz kararı bekleniyor

ABD Merkez Bankası yetkilileri, piyasaları rahatlatmak için gereken adımları atacaklarını ifade ediyor. San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, gerektiğinde faizlerin düşürülebileceğini ve proaktif bir politika izlenmesi gerektiğini belirtti. Bu açıklamalar, Fed’in eylül toplantısında 50 baz puanlık bir faiz indirimi yapacağı yönündeki piyasa beklentilerini güçlendiriyor. Vadeli kontratlar, Fed’in eylülde faiz indirimi yapma olasılığını yüzde 87 olarak değerlendiriyor.

Maymun çiçeği Avrupa’ya sıçradı: İsveç ilk vakayı duyurdu Maymun çiçeği Avrupa’ya sıçradı: İsveç ilk vakayı duyurdu

Analistlerin görüşleri

Altın piyasasındaki düşüşe rağmen, jeopolitik riskler ve Fed’in faiz indirimi beklentileri altının ons fiyatını destekleyebilir. Blue Line Futures’ın baş piyasa stratejisti Phillip Streible, “Jerome Powell’ın konuşması, ÜFE ve TÜFE’nin bu hafta açıklanacak olması gibi bazı risk olaylarından önce altın piyasasından çıkanlar olabilir,” dedi. New York merkezli bağımsız bir metal tüccarı olan Tai Wong ise “Altın boğaları, Fed’in faizleri düşürmek için sadece daha zayıf istihdam rakamlarına değil, daha zayıf enflasyon verilerine ihtiyaç duyduğundan haklı olarak endişe duyuyor,” şeklinde konuştu.

ABD’nin bu hafta açıklayacağı enflasyon verileri, altın fiyatlarının seyrini belirlemede kritik bir rol oynayacak. Yatırımcılar, bu veriler ışığında altın piyasasındaki pozisyonlarını yeniden değerlendirecek.