Güncel

Altın fiyatlarında hareketlilik: Çarşamba ve Cuma günlerine dikkat

Altın fiyatlarındaki düşüş yatırımcıları tedirgin ederken, uzmanlar çarşamba ve cuma günlerinde açıklanacak verilerle altın fiyatlarında yaşanabilecek değişikliklere dikkat çekti. İşte Kapalıçarşı'daki güncel altın fiyatları ve uzmanların beklentileri.

Abone Ol

Altın fiyatları düşüşte

9 Mayıs'tan bu yana en düşük seviyeyi gören altın fiyatları, yatırımcıların dikkatini çekiyor. Ons altın fiyatı 2.450 dolarlık zirvesinden uzaklaşarak 2.314,80 dolara kadar geriledi. Şu sıralar ise 2.328 dolardan işlem görüyor. Bu düşüşe rağmen ons altın, Mayıs ayında yüzde 2, yılbaşından bu yana ise yaklaşık yüzde 13 değer kazandı.

Yurt içinde gram altın fiyatı Kapalıçarşı'da 2.550 TL'den işlem görüyor. Çeyrek altın fiyatı 4.043 TL, Cumhuriyet altını 16.454 TL, 22 ayar bileziğin gram fiyatı ise 2.373 TL'den satışa sunuluyor.

Çarşamba ve Cuma günlerine dikkat

Piyasalarda gözler, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) ilk faiz indiriminin zamanlamasına dair ipuçları verecek olan ABD istihdam verilerine çevrildi. Çarşamba günü tarım dışı istihdam verisi açıklanacak, Cuma günü ise ABD Çalışma Bakanlığı'nın Mayıs ayı istihdam raporu takip edilecek.

Altın için farklı senaryolar

Ekonomistler, altın fiyatlarına yönelik iki farklı senaryo üzerinde duruyor:

  • Tarım dışı istihdamın 150 binden az artması durumunda: USD'de satışlar ve altın fiyatlarında yukarı yönlü hareketler bekleniyor.
  • Tarım dışı istihdamın 200 bin ila 250 bin arasında artması durumunda: Bu artış yeterli görülebilir. 250 binden fazla bir artış ise Fed'in bu yıl 25 baz puanlık faiz indirimine gitmesine neden olabilir ve USD ile ABD Hazine tahvil getirilerinde artışa yol açabilir. Bu durumda altın fiyatlarında düşüş yaşanabilir.

Altın yaz aylarını sakin geçirebilir

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Şirin Sarı, "Küresel piyasalardaki durgunluk iç piyasada özellikle altın cephesinde yansıdı. Enflasyonun düşüş eğiliminde olması altının kan kaybetmesini sağlayabilir önümüzdeki süreçlerde" dedi. Sarı, global merkez bankalarının faiz indirimlerinin gelişmekte olan ülkeler için önemli olduğunu belirtti ve "Bu yıl içerisinde 200 milyar dolar gibi bir para girişi bekleniyordu gelişmekte olan ülkelere. Türkiye de bunların başında geliyor. Yabancı girişi ile Borsa İstanbul’da yükseliş eğilimi olabilir ama yaz aylarında altın bir miktar daha sabit, sakin ve daha düşüş eğiliminde geçirebilir" yorumunu yaptı.

Altın için alım fırsatı ne zaman?

Sarı, "Altın talebi düğün sezonunda devam edecektir. Ama yoğun talep ve global piyasalarda da faiz indirimleri Fed cephesinde geç kalırsa bu da altını baskılayacaktır" ifadelerini kullandı. Sarı, dolar endeksinin ön plana çıkmasının altını baskılayabileceğini ve gram altında düşüş yaşanabileceğini belirtti. "Ons altın da düşüşü desteklerse daha güzel alım noktaları görebiliriz" dedi.