Hazine ve Maliye Bakanlığı, işlenmemiş altın ithalatındaki yüksek artışın olumsuz etkilerini azaltmak ve Türkiye'nin döviz rezervlerini desteklemek amacıyla "kota uygulaması" getirme kararı aldı. 

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın aldığı karara göre, işlenmemiş altın ithalatında yaşanan yükselişin dış ticaret dengesi üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak amacıyla uzun vadeli ve çözüm odaklı bir yaklaşımla "kota uygulaması" getirilmesi kararlaştırıldı. Bakanlık, ilgili kurumlar ve sektör temsilcileriyle görüşmeler yaparak ihracatçıların korunması konusunda da hassasiyet gösterdi.

Gram Altın Rekor Kırdı! Almalı mı, Satmalı mı? Gram Altın Rekor Kırdı! Almalı mı, Satmalı mı?

Bu kota uygulaması, işlenmemiş altın ithalatı için geçerli olacak ve Borsa İstanbul AŞ üyesi kıymetli madenler aracı kuruluşları tarafından gerçekleştirilen ithalatı kapsayacak. Tedbirler çerçevesinde, geçmiş yıllardaki ithalat miktarları dikkate alınarak aylık bir kota miktarı belirlenecek.

Ayrıca, Dahilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamındaki ithalat bu kota uygulamasının dışında tutulacak. Bedelsiz ihracat kapsamında gelen ve yurt dışından sermaye olarak getirilecek altınlar da aynı şekilde kota kapsamı dışında tutulacak.