Maaşlar eridi kredi kartları patladı! Tüketici borçları hızla artıyor... Maaşlar eridi kredi kartları patladı! Tüketici borçları hızla artıyor...

MÜSİAD, 2024 yılı için asgari ücretin belirlenmesi sürecinde yeni bir öneri gündeme getirdi. Dernek, asgari ücret artış oranının son 6 aylık enflasyon ve ekonomik büyüme oranlarının birleşiminden oluşmasını önerdi. MÜSİAD Başkanı Mahmut Asmalı'nın yaptığı açıklamaya göre, bu yöntemle hem çalışanların alım gücünü korunacak hem de ekonomik dengeleri gözeterek reel sektörün daha sağlıklı fiyatlandırma yapmasına imkan tanınacak.

Asmalı, enflasyonun çalışanların emeklerini etkilememesi ve milli gelir artışından adil pay alabilmeleri için bu yöntemin uygulanmasının gerektiğini söyledi. Asmalı ayrıca, asgari ücret belirlenirken enflasyon oranının yanı sıra Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) büyüme oranının da göz önünde bulundurulmasının gerekliliğine dikkat çekti. Asmalı, Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre son 5 ayda kaydedilen yüzde 33,7'lik enflasyon oranı ve Orta Vadeli Program'ın 2023 yıl sonu için öngördüğü yüzde 65'lik enflasyon beklentisi, bu yeni formülün uygulanabilirliğini desteklediğini de sözlerine ekledi.

Asgari ücrette beklenen artış oranı

MÜSİAD'ın önerisi kabul edilirse, asgari ücretin yüzde 40 civarında bir artışla 16 bin TL seviyesine yükselmesi bekleniyor.