Güncel

Asgari ücret ile açlık sınırı arasındaki fark iki katından fazla oldu!

Türkiye’de asgari ücret ve açlık sınırı arasındaki makas giderek açılıyor. Son verilere göre, dört kişilik bir ailenin açlık sınırı, asgari ücretin yaklaşık 4 bin lira üzerinde ve 21 bin TL’ye ulaştı.

Abone Ol

Asgari ücret açlık sınırının gerisinde kaldı

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu (KAMU-AR) tarafından hazırlanan verilere göre, Eylül ayında dört kişilik bir ailenin açlık sınırı, 17 bin 2 lira olan asgari ücreti 3 bin 998 lira aştı ve 21 bin TL oldu. Bu verilere göre, asgari ücret artık bir ailenin temel ihtiyaçlarını karşılamaya yetmiyor. Yoksulluk sınırı ise 65 bin 873 TL'ye çıkarak asgari ücretin 3.8 katı seviyesine ulaştı. Asgari ücretle geçinen bireylerin yaşam koşullarının zorlaştığı ve yoksulluk sınırının çok gerisinde kaldığı ortaya çıktı. Ayrıca, 12 bin 500 liraya yükseltilen en düşük emekli aylığı, açlık sınırının ancak %59,5’ini karşılayabiliyor.

Yoksulluk sınırında bir yılda 24 bin liralık artış

Açlık sınırında ağustos ayına göre sadece 42 liralık bir artış kaydedilirken, gıda dışı ihtiyaçlar için yapılan harcama ise 1.674 lira artarak 44 bin 873 TL oldu. Yoksulluk sınırı ise bir önceki aya göre 1.715 lira yükseldi. Son bir yılda ise açlık sınırı 6 bin 458 lira, gıda dışı harcamalar 17 bin 764 lira ve yoksulluk sınırı toplamda 24 bin 221 lira artış gösterdi. Söz konusu artışlar, ekonomik koşulların ve enflasyonun halkın temel ihtiyaçlarını karşılama kapasitesini zorladığını net bir şekilde gösteriyor. Özellikle yoksulluk sınırındaki hızlı yükseliş, ekonomik adımların yetersiz kaldığını ortaya koyuyor.

Et, balık ve yumurta fiyatları arttı

Dengeli bir beslenme için gereken et, balık ve yumurta alışverişi için yapılan harcamalar da Eylül ayında artış gösterdi. Bu ürünler için yapılan harcamalar, bir önceki aya göre 77 lira artarak 6 bin 96 liraya ulaştı. Ayrıca, kuru bakliyat için yapılan harcamalar da yıllık bazda 2 bin 48 lira artış kaydetti. Kuru bakliyat için yapılması gereken harcama, 2023’ün aynı ayına göre 125 lira artarak 428 TL seviyesine yükseldi.