her yıl milyonlarca çalışanı doğrudan etkileyen asgari ücret belirleme süreci 2024 yılı için devam ediyor. Hükümet, işçi ve işveren temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun 3. toplantısı büyük bir merakla bekleniyor. İşte asgari ücret ne zaman belli olur, komisyonun toplantı takvimi ve 2024 asgari ücret tahminleri...

Asgari Ücret Ne Zaman Belli Olur?

Gram Altın Rekor Kırdı! Almalı mı, Satmalı mı? Gram Altın Rekor Kırdı! Almalı mı, Satmalı mı?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, yeni asgari ücreti belirlemek üzere aralık ayında toplam 4 kez bir araya geliyor. Şu ana kadar gerçekleşen iki toplantının ardından komisyonun önümüzdeki günlerde yapacağı 3. toplantı büyük bir öneme sahip. 4. toplantının sonrasında asgari ücretin 2024 rakamı kamuoyuna açıklanacak. Yeni yıla girmeden önce belirlenmesi beklenen asgari ücretin açıklanacağı tarih ise önümüzdeki hafta çarşamba veya perşembe günleri olabilir.

Asgari Ucret

3. Toplantı Ne Zaman?

İlk toplantı 11 Aralık, ikinci toplantı 18 Aralık'ta yapıldı. Komisyon üyeleri, ikinci toplantının ardından "Bu hafta içinde bir kez daha bir araya geleceğiz." açıklamalarını yaptılar. Kesin bir gün verilmese de 3. toplantının bu hafta içinde yapılması bekleniyor.

Asgari Ucret

2024 Asgari Ücret Tahminleri:

Asgari ücrete gelecek zam oranlarına göre oluşacak yeni net rakamlar şu şekilde tahmin ediliyor:

  • Yüzde 35’lik zamda asgari ücret 15 bin 392 lira,
  • Yüzde 40’lık zamda 15 bin 962 lira,
  • Yüzde 45’lik zamda 16 bin 532 lira,
  • Yüzde 50’lik zamda 17 bin 103 lira,
  • Yüzde 55’lik zamda ise 17 bin 673 lira.

Asgari Ücret Nasıl Belirleniyor?

Türkiye'de asgari ücret, 4857 sayılı İş Kanunu'nun 39. maddesi uyarınca Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirlenir. Komisyon, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından belirlenen tarihlerde toplanır ve alınan karar Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girer. 2024 asgari ücreti de bu süreç sonucunda netlik kazanacak.

Komisyon'un belirlediği kararın toplanan bilgi ve belgelere dayandırılması zorunluluğu bulunurken, nihai karar Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra yayımlandığı ayı takip eden aydan itibaren geçerli olur.