Güncel

Avukatların çevrimiçi reklam yapması tamamen yasaklandı!

Avukatlık mesleğinde reklam yasağını daha da katı hale getiren yeni düzenlemeler, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Türkiye Barolar Birliği'nin Reklam Yasağı Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile avukatların çevrimiçi mecralarda reklam yapma olanağı tamamen kaldırıldı.

Abone Ol

Yeni yönetmeliğe göre, avukatlar artık çevrimiçi platformlarda ücretli ya da ücretsiz olarak kendileriyle ilgili içeriklerin ön plana çıkarılmasını sağlayamayacak. Bunun yanı sıra, internet kullanıcılarını kendi sitelerine veya başka sitelere yönlendirecek bağlantıları kullanmaları da yasaklandı. Avukatlar, sosyal medya ve internet ortamlarında reklam veremeyecekleri gibi, reklam alımları da yapamayacaklar.

Reklam yasağına aykırılıkta doğrudan soruşturma başlatılacak

Yönetmelikte yapılan değişiklikler ile reklam yasağına uymayan avukatlara yönelik uyarı yazısı gönderme uygulaması kaldırıldı. Bunun yerine, reklam yasağına aykırı davranışta bulunan avukatlar hakkında doğrudan soruşturma başlatılacak. Bu kapsamda, ilgili avukata savunma istemini içeren bir yazı tebliğ edilecek.

Avukatlar, meslek kimlikleri ile ilişkili olarak yaşamları, kazançları ve mesleki faaliyetleri hakkında reklam niteliğinde hiçbir paylaşımda bulunamayacaklar. Yazılı, işitsel, görsel ve çevrimiçi iletişim araçlarında avukat unvanını kullanmaları durumunda, mesleğin itibarını zedeleyici davranışlardan kaçınmaları gerekecek.

Sosyal medya paylaşımlarında daha fazla dikkat gerekecek

Yeni düzenlemeler, avukatların sosyal medya ve internet ortamında katıldıkları yayınlarda reklam olarak değerlendirilebilecek her türlü davranıştan kaçınmalarını da zorunlu kılıyor. Mesleğin itibarını zedeleyici açıklamalarda bulunmak veya iş elde etme amacıyla soyut ve genel içerikli bilgiler paylaşmak yasak kapsamına alındı.

Müvekkil ve müvekkil adaylarıyla yapılacak görüşmelerde de gizlilik kuralına uyulması zorunluluğu getirildi. Bu görüşmelerin, avukatlık mesleğinin saygınlığına uygun, reklam yasağını ihlal etmeyecek şekilde yapılması gerekecek.