TBMM Başkanı Kurtulmuş'tan ilk dört madde açıklaması TBMM Başkanı Kurtulmuş'tan ilk dört madde açıklaması

Yağlık ayçiçeği tohumu ve ham ayçiçeği yağı ithalatında uygulanacak tarife kontenjanının başvuru ve kullanım esasları belirlendi. Ticaret Bakanlığı, bu konuya ilişkin tebliği Resmi Gazete'de yayımladı ve yürürlüğe girdi.

Ağustos ayında Cumhurbaşkanı Kararı ile açılan tarife kontenjanı, İthalat Genel Müdürlüğü tarafından 30 Kasım'a kadar, öncelikle yerli yağlık ayçiçeği tohumu alımı yapan sanayicilere verilecek. Kontenjan, 1 milyon ton yağlık ayçiçeği tohumu veya buna karşılık gelen yüzde 40 randımanlı ham ayçiçeği yağı olarak dağıtılacak.

Eğer kontenjanın tamamı yağlık ayçiçeği tohumu olarak kullanılırsa 1 milyon ton, ham ayçiçeği yağı olarak kullanılırsa 400 bin ton ile sınırlı kalacak. Başvurular, 2-13 Aralık tarihleri arasında e-Devlet üzerinden veya Ticaret Bakanlığı'nın web sitesinden yapılabilecek.

Tarife kontenjanı, belirlenen kriterler doğrultusunda dağıtılacak ve her iki ürün için de talep edilmesi halinde ayrı ayrı ithal lisansı verilebilecek. İthalat sırasında yalnızca lisansda kayıtlı miktar için indirimli gümrük vergisi uygulanacak.