Güncel

Bağ-Kur ve SSK'lıların emekli maaşı ne kadar oldu?

Emekli maaşlarına yapılan zam oranları belirlendi. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan geçen kanun teklifiyle emekliye zam oranı yüzde 19,77'den yüzde 25'e yükseltildi. Bu düzenleme, 2,7 milyon memur emeklisi ile yaklaşık 15,5 milyon SSK ve Bağ-Kur emeklisini ilgilendiriyor. İşte detaylar...

Abone Ol

Emekli maaşlarına yapılan zam oranları belirlendi. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan geçen kanun teklifiyle emekliye zam oranı yüzde 19,77'den yüzde 25'e yükseltildi. Bu düzenleme, 2,7 milyon memur emeklisi ile yaklaşık 15,5 milyon SSK ve Bağ-Kur emeklisini ilgilendiriyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yürürlüğe girecek olan kanun teklifiyle birlikte, emekli maaşlarına yapılacak zam oranları belli oldu. Memur emeklisi için zam oranı yüzde 17,55 olarak belirlenirken, SSK ve Bağ-Kur emeklileri için bu oran yüzde 19,77 olarak gerçekleşti.

Sabah Gazetesi'nin haberine göre, en düşük memur maaşı yüzde 17,55 zam ve 8.077 TL ilave ödemeyle birlikte 22.000 TL'ye çıkarılacak. SSK, Bağ-Kur ve emekli sandığı emeklileri için ise maaşlara yüzde 25 zam yapılacak. Bu düzenlemeleri içeren kanun teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi. Şimdi ise Meclis Genel Kurulu'nda oylanarak yasalaşması bekleniyor.

Emekli maaşı ve dul-yetim aylığı hesaplaması ise e-Devlet üzerinden yapılabiliyor. Emekli maaşı hesaplama işlemi için vatandaşlar, "Emekli Aylık Bilgisi" bölümüne giriş yaparak kök maaşlarını ve ek ödemeleri görüntüleyebilirler. Hesaplama tablosunda, kök maaş tutarı ve yüzde 4'lük ek ödeme belirtildi. Ayrıca, dul ve yetim aylığı alanlara da yüzde 25 oranında zam yapıldı.

Örneğin, kök maaşı 6.000 TL olan bir emeklinin maaşı yüzde 25 artışla 7.500 TL'ye yükselecek. Yüzde 4 ek ödeme de hesaba eklendiğinde, emekli maaşı 7.800 TL olarak hesaplanacak. Kök maaşı 10.000 TL olan bir emekli ise yüzde 25 zamla 12.500 TL maaş alacak.

Dul ve yetim aylığı alanlara da yüzde 25 zam yapılacak. Örneğin, en düşük emekli aylığı 7.500 TL olan bir kişiye yüzde 75 oranında dul aylığı veya yetim aylığı verilecek ve bu kişiye 5.625 TL maaş farkı ödemesi yapılacak.

Ödemeler, her ayın belirli günlerinde yapılıyor. Memurların maaşları her ayın 15'inde ödenirken, SSK emeklileri için ödemeler 17-26 arasında, Bağ-Kur emeklileri için ise 25-28 arasında gerçekleşiyor.

SSK emekli maaşları, tahsis numarasının son rakamına göre belirlenen tarihlerde ödeniyor. Örneğin, tahsis numarasının son rakamı 9 olanlar ayın 17'sinde, 7 olanlar ayın 18'inde, 5 olanlar ayın 19'unda maaşlarını alacaklar.

Bağ-Kur emeklileri ise tahsis numarasının son rakamına göre belirlenen tarihlerde ödemelerini alacaklar. Örneğin, tahsis numarasının son rakamı 9, 7 veya 5 olanlar ayın 25'inde, 3 veya 1 olanlar ayın 26'sında, 8, 6 veya 4 olanlar ayın 27'sinde, 2 veya 0 olanlar ise ayın 28'inde maaşlarını alabilecekler.

YASAL UYARI: Yayınlanan haberin tüm hakları MYZ DİJİTAL MEDYA Grubu'na aittir. Kaynak gösterilse dahi haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Kamudanhaber.Net'i Twitter'dan takip etmek için tıklayınız

Kamudanhaber.Net'i Facebook'tan takip etmek için tıklayınız

Kamudanhaber Telegram Kanalı İçin: https://t.me/kamudanhabersitesi