Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad arasında olası bir görüşme hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Fidan, Sky News Arabia'ya verdiği röportajda, Erdoğan'ın böyle bir görüşme teklifinde bulunduğunu ve bu konuda çalışmaların sürdüğünü belirtti.

Fidan, Şam'ın Türkiye ile ilişkilerin eski haline dönmesi için şart koştuğu iddiaları hakkında, kendilerine böyle bir şartın iletilmediğini söyledi. Görüşmelerin, şartlar öne sürülmeden, medeni bir şekilde sorunların çözümü için yapılması gerektiğini vurguladı.

Türkiye'nin bölgedeki sorunları çözmek için Suriye ile diyaloğa hazır olduğunu ifade eden Fidan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu konuda en üst düzeyde politika belirlediğini açıkladı. Suriye ile ilişkilerde normalleşme adımlarının atılmasının önemine dikkat çekti.

Fidan, PKK'nın işgal ettiği bölgelerin temizlenmesi gerektiğini ve bu toprakların Suriye halkına geri verilmesi gerektiğini belirtti. PKK'nın Suriye'nin kaynaklarını gasp ettiğini ve bu duruma karşı mücadele edilmesi gerektiğini vurguladı.

Mültecilerin güvenli ve özgür bir şekilde ülkelerine geri dönmelerinin önemine değinen Fidan, Türkiye'nin Suriye devletiyle bu konuda adımlar atması gerektiğini söyledi.

Dilan Polat'ın tutukluluğuna devam kararı verildi Dilan Polat'ın tutukluluğuna devam kararı verildi

Fidan, Türkiye'nin Arap Ligi ve bölgedeki diğer ülkelerle Suriye'ye ve Suriyelilere nasıl yardımcı olabileceklerini görüştüğünü belirtti. Bölge ülkelerinin diyaloglarının arttığını ve yapıcı politikaların öne çıktığını söyledi.

Suriyeli mültecilerin zorla sınır dışı edildikleri iddialarını reddeden Fidan, Türkiye'nin kardeşlik hukuku gereği Suriyeli mültecilere sahip çıktığını belirtti. Mültecilerin can güvenliğini sağladıklarını ve münferit olayların genelleştirilmesini kabul etmediklerini söyledi.

Fidan, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Esad'ın görüşme ihtimali hakkında ise çalışmaların devam ettiğini ve şu anda net bir şey söylemek için erken olduğunu belirtti.