Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 2025 yılı asgari ücretinin belirlenmesi için Aralık ayında toplanacak komisyonun, mutabık kalınan bir tutarda uzlaşılmasını beklediğini ifade etti. Işıkhan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda yaptığı sunumda, 2024 yılı için asgari ücret desteğinin aylık 700 liraya çıkarıldığını hatırlatarak, bu yılın ilk 8 ayında yaklaşık 34 milyar lira asgari ücret desteği sağlandığını belirtti.

Uzaktan Çalışma ve Hibrit Çalışma Modelleri

Bakan Işıkhan, Kovid-19 pandemisiyle hız kazanan uzaktan ve hibrit çalışma modellerinin çalışma hayatında kalıcı bir yer edindiğini belirtti. Bu çalışma modellerinin sağladığı fırsatlarla birlikte iş güvencesi ve çalışan hakları konularında yeni düzenlemelere ihtiyaç duyulduğunu ifade etti. Bakanlık olarak, işçi ve işverenlerle birlikte bu konuda kapsamlı araştırmalar yürütüldüğünü söyledi.

Düşük Gelirlilere Yönelik Politikalar

Işıkhan, dünya genelinde artan eşitsizlikler ve yoksulluğun, sosyal güvenlik ağlarının güçlendirilmesini zorunlu hale getirdiğini dile getirerek, Türkiye'nin de çalışanların yaşam kalitesini ve refah seviyesini artırmayı, düşük gelirli kesimleri koruma altına almayı hedeflediğini vurguladı.

Deprem Bölgesinde İstihdam Artışı

BRICS'ten Türkiye'ye ortak üyelik teklifi: Bakan Bolat açıkladı BRICS'ten Türkiye'ye ortak üyelik teklifi: Bakan Bolat açıkladı

Kahramanmaraş merkezli depremin ardından, bölgedeki iş gücü piyasasında önemli bir toparlanma yaşandığını belirten Işıkhan, 2024 yılı verilerine göre, depremden önceki 4/a sigortalı çalışan sayısına büyük oranda ulaşıldığını ve bazı şehirlerde bu sayının aşıldığını ifade etti.

Ulusal İstihdam Stratejisi ve Kadın İstihdamı

Işıkhan, Ulusal İstihdam Stratejisi'ni yakında kamuoyuyla paylaşacaklarını, stratejinin dijital ve yeşil dönüşümün fırsatlarıyla uyumlu olarak iş gücü piyasasında beceri uyumunu geliştirmeyi ve tüm vatandaşları istihdama kazandırmayı amaçladıklarını söyledi. Ayrıca, kadın istihdamına yönelik "İş Pozitif" programı sayesinde 700 bin kadının istihdama kazandırıldığını belirtti.

İş Sağlığı ve Güvenliği

Bakan Işıkhan, iş sağlığı ve güvenliği konusundaki vizyonu belirleyecek Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Strateji Belgesi'nin oluşturulması için çalışmalara başlandığını söyledi. Ayrıca, iş sağlığı ve güvenliği kültürünü okul öncesinden itibaren yerleştirmeyi amaçladıklarını vurguladı.

İşsizlik Sigortası ve İstihdam Verileri

İşsizlik Sigortası Fonu'nun büyütülmesi amacıyla yatırımların doğru yönlendirildiğini belirten Işıkhan, fonun 320 milyar lirayı geçtiğini ve işsizlik oranının %8,6'ya düştüğünü söyledi. 2024 yılı itibarıyla, İŞKUR aracılığıyla 1 milyon 190 bin kişinin özel sektörde işe yerleştirildiği bilgisini de paylaştı.

Yeni İş Kanunu Hazırlıkları

İş gücü piyasasındaki yeni dinamiklere uygun, iş barışını ve sosyal güvenliği güçlendirecek yeni bir İş Kanunu tasarısının hazırlandığını belirten Işıkhan, işçi ve işveren hakları arasında adil bir denge kurmayı hedeflediklerini söyledi.

Mesleki Yeterlilik Belgesi ve Açık İş Kapısı

Bakan Işıkhan, mesleki yeterlilik belgesinin 216 meslekte zorunlu hale getirildiğini, ayrıca iş arayanlar için "Açık İş Kapısı" platformunu kurarak iş gücü piyasasını dijital ortamda daha etkin hale getireceklerini belirtti.