Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, bu çerçevede Türk astronot Alper Gezeravcı'nın Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) gerçekleştireceği 13 bilimsel deneyin yanı sıra, Türkiye'nin insanlı uzay görevlerine başlama kararını duyurdu.

Bakan Kacır, bu uzay misyonunun Türk bilim insanlarını dünyadaki mevcut çalışmaların ötesine taşımayı, insanlı uzay araştırmalarında tecrübe kazanmayı, genç nesiller için ilham kaynağı olmayı ve bilim, AR-GE, inovasyon ve teknolojinin daha fazla benimsenmesini hedeflediğini belirtti. Kacır, özellikle 0 ile 21 yaş arasındaki 27 milyon çocuk ve genç için bu misyonun bir ilham kaynağı olacağını vurgulayarak, Türk milletinin ortak gururunu ön plana çıkardı.

Ayrıca, Bakan Kacır, Türkiye'nin uzay araştırmalarındaki geçmişini ve bugününü değerlendirerek, 2000'li yıllara kadar kısıtlı düzeyde olan uzay çalışmalarının son 22 yılda nasıl geliştiğini aktardı. Yerli üretilen görüntüleme uyduları, haberleşme uyduları ve milli roket sistemleri gibi projelerle Türkiye'nin uzay teknolojilerindeki ilerlemesine vurgu yaptı. 

Bakan Kacır, Türkiye'nin sıvı yakıtlı ve hibrit yakıtlı roket teknolojileriyle uzaya erişim kabiliyeti kazandığını belirterek, gelecekteki projeler arasında insansız Ay misyonu, yerli uzay aracı ve ulusal uzay limanı kurma hedefleri olduğunu açıkladı. Bu adımların Türkiye'ye stratejik ve ekonomik getiriler sağlayacağını ifade etti.

AK Parti il kongreleri 8 Kasım'da başlayacak AK Parti il kongreleri 8 Kasım'da başlayacak

Son olarak, Kacır, Türkiye'nin uluslararası alanda daha etkin bir rol oynaması ve uzay araştırmalarındaki başarılarını artırması için bu tür misyonların önemli olduğunu belirterek, Milli Teknoloji Hamlesi'nin devam edeceğini ve Türkiye'nin uzay araştırmalarında geri kalmadan ilerleyeceğini vurguladı.