Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, yaptığı son açıklamalarla Marmara Denizi'nin geleceği konusunda ciddi uyarılarda bulundu. "Oksijen ve oradaki canlılık neredeyse bitmiş gibi. Yakında da Allah korusun böyle gider ve kirletmeye devam edersek Marmara'yı yitireceğiz," diyen Bakan Özhaseki, denizlerin korunması için yeni projeler tanıttı.

"Türkiye Yüzyılı Çevre Projeleri" Tanıtımı

Bakanlık konferans salonunda düzenlenen proje tanıtım toplantısına medya kuruluşlarının temsilcileri de katıldı. İlk proje olan "Türkiyedeniz" hakkında bilgi veren Bakan Özhaseki, denize kıyısı olan illerin valileriyle yapılan toplantıda Anayasa'nın 43’üncü maddesini hatırlatarak, kıyıların devletin hüküm ve tasarrufu altında olduğunu ve kamu yararının gözetilmesi gerektiğini vurguladı.

Meteoroloji'den Üç Uyarı: Sağanak Yağış, Fırtına ve Toz Taşınımı Geliyor Meteoroloji'den Üç Uyarı: Sağanak Yağış, Fırtına ve Toz Taşınımı Geliyor

Vatandaşların Denize Erişimi Kolaylaştırılacak

Bakan Özhaseki, vatandaşların denize ulaşmasındaki zorlukların üstesinden geleceklerini belirterek, "Ne kadar zorluk, şahıs ve grup varsa temizleyeceğiz. Yıkımlar bayram boyunca başladı ve belki senelerce devam edecek. 'Çevre Deniz İhbar Hattı' kurduk ve gelen ihbarları değerlendiriyoruz," dedi.

100 Halk Plajı Açılacak

"100 tane kadar halk plajı açmayı düşünüyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığının bizden istediği yerleri tahsis ettik. Halkın denizlere rahatça erişimini sağlayacak şekilde 100 plaj kurmayı hedefledik," şeklinde konuşan Özhaseki, halkın denizlere rahatça ulaşabilmesi için çalışmaların sürdüğünü söyledi.

Mapa Şamandıra Projesi

Deniz kıyılarındaki yat ve teknelerin demirlenmesi sırasında su altındaki ekosisteme zarar vermesini önlemek amacıyla "Mapa Şamandıra Projesi"ni hayata geçireceklerini belirten Bakan Özhaseki, özel çevre koruma bölgeleri ve sahillerde yatların ve teknelerin rastgele demirlenmesinin önüne geçileceğini ifade etti. Bu bölgelerde uygun yerlere 700 kadar mapa şapandıra yerleştirileceğini açıkladı.

Yat ve Tekneler İçin Atık Denetimi

Bakan Özhaseki, yatlar ve teknelerin kıyıda konaklaması için mobil uygulama geliştirdiklerini belirterek, yatların istedikleri gibi her yere demirleyemeyeceklerini ve belirli sürelerde konaklayacaklarını, atıklarını belirlenen yerlere vereceklerini söyledi. Bu sayede koylardaki ağaçlar ve tarihi varlıkların korunacağını da vurguladı.

Depozito Yönetim Sistemi

2022 yılında pilot bölge seçilen Ankara'nın Kızılcahamam ilçesinde kurulan depozito iade makineleri ile çevre temizliği hedefleniyor. Bakan Özhaseki, 0,1 litre ile 3 litre arasında günlük kullanılıp atılan pet şişe ve camların düzenli toplanmasıyla birçok kazanç sağlanacağını belirtti. Hedef, 2025 yılı ortasına kadar 5 bin noktada, 2028 yılına kadar ise 30 bin noktada depozito iade makinelerinin kurulması.

Bakan Özhaseki, depozito yönetim sistemi sayesinde çevre temizliği yanında ekonomik kazançlar da elde edileceğini ve bu projelerin ülke genelinde yaygınlaştırılacağını ifade etti.