Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Eximbank ve kalkınma bankaları aracılığıyla KOBİ'lere ve ihracatçılara yönlendirilmek üzere bu yıl yaklaşık 2,3 milyar dolar kaynak sağlandığını açıkladı. Şimşek, "Dezenflasyon sürecinde KOBİ'lerin finansmana erişimini kolaylaştıracak çalışmaları sürdüreceğiz. Ayrıca, dezenflasyon sürecinden etkilenen sektörlerin rekabet gücünü artıracak tedbirler üzerinde de çalışıyoruz" dedi.

Recai Kutan hayatını kaybetti Recai Kutan hayatını kaybetti

Bakan, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası yaşanan sıkıntıları bertaraf etmek ve deprem bölgesi dışındaki işletmelere destek vermek amacıyla çalışmaların devam ettiğini vurguladı. Uluslararası kuruluşlarla işbirliği içinde, işletmelere uzun vadeli ve uygun koşullu krediler sağlanacağını belirtti. Bu kredilerin, işletmelerin yatırım projelerinin gerçekleştirilmesine olanak tanırken, yeşil dönüşüm kapsamında sürdürülebilir projelerin hızlanmasına da destek olacağını ifade etti.

Şimşek, Eximbank aracılığıyla ihracatçıların yeşil ihracat projeleri ve işletme sermayesi ihtiyaçları için yaklaşık 1 milyar dolar kaynak sağlandığını, kalkınma bankaları aracılığıyla ise KOBİ'ler için yaklaşık 1,3 milyar dolarlık kaynak temin edildiğini duyurdu.

Kaynakların kullanım alanlarına da değinen Bakan Şimşek, bu fonların deprem bölgesindeki KOBİ'lerin gıda güvenliği projelerine katkıda bulunmak ve ekonomik faaliyetlerini yeniden inşa etmek için kullanılacağını söyledi. Ayrıca, işletmelerin uluslararası ticaretlerinin finansmanına, emisyon azaltımı yatırımlarına ve elektrik üretimi ile enerji depolama sistemleri projelerinin finansmanına destek verileceğini açıkladı.

Şimşek, özel sektörün bu kaynakları kullanmaya başladığını ve kullandırımların devam edeceğini belirtti. "Küçük ve orta büyüklükteki işletmelerimizin her zaman yanındayız. Uluslararası kuruluşlarla işbirliğimiz sürüyor ve reel sektörü desteklemek için çalışmalarımız devam edecek" dedi. Dezenflasyon sürecinde KOBİ'lerin finansmana erişimini kolaylaştırmak ve etkilenen sektörlerin rekabet gücünü artırmak için gerekli adımların atılacağını vurguladı.