Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 9. Yargı Paketi ve diğer yargı reformları hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

İşte öne çıkan noktalar:

9. Yargı Paketi

 Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 9. Yargı Paketi'nin ekim ayında Meclis açıldığında ele alınacağını duyurdu. Paket, Adalet Komisyonu’nda görüşmeleri tamamlandıktan sonra Genel Kurul aşamasına geçti. Pakette, arabuluculuk sistemini etkinleştirmeyi amaçlayan düzenlemeler bulunuyor. Ayrıca, tecrübeli hukukçuların arabulucu olabilmesine yönelik düzenlemeler ve istinaf dairelerindeki iş yükünü azaltmaya yönelik ön inceleme süreçleri yer alıyor. Sosyal medya yoluyla işlenen hakaret suçlarına ilişkin düzenlemeler de getirilecek, bu suçların ön elemeye tabi tutulması planlanıyor.

Kadınların Soyadı Düzenlemesi

 Medeni Kanun’daki kadınların soyadıyla ilgili düzenleme, Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı sonrasında gündeme geldi. AYM, kadınların kendi soyadlarını kullanabileceklerine karar verdi. Boşanma davalarının uzun sürmemesi gerektiği ve kadınların mağduriyet yaşanmaması için bu davaların hızlandırılması gerektiği vurgulandı.

İçişleri Bakanlığı'ndan Yeni Düzenleme! B Sınıfı Ehliyeti Olanlara Yeni İmkanlar İçişleri Bakanlığı'ndan Yeni Düzenleme! B Sınıfı Ehliyeti Olanlara Yeni İmkanlar

Yargı Reformu Strateji Belgesi

 Tunç, yargı reformlarının sürekli bir süreç olduğunu ve hukukun sürekli geliştiğini belirtti. 22 yıllık reform sürecinde önemli adımlar atıldığını ifade etti. Önümüzdeki dönemde yeni bir yargı reform strateji belgesi hazırlanacak. Bu belge, önceki belgelerdeki hedefleri dikkate alarak hazırlanacak ve yargı reformlarının planlı bir şekilde sürdürülmesini sağlayacak. Medeni Kanun ve aile hukuku konusunda TBMM’nin en doğru kararı vereceği ve bu süreçte kamuoyunun görüşlerinin de dikkate alınacağı ifade edildi.