Fahiş fiyat uygulamaları ve stokçulukta para cezalarını daha da artıracak torba yasa teklifi Meclis Sanayi, Ticaret ve Bilgi Teknolojileri Komisyonu’nda onaylandı. Fahiş fiyat ve stokçulukla mücade etmek için hükümlerin dışında Tüketicinin Korunması Hakkında Yasayı da düzenleyen torba teklifle, üretici veya ithalatçı firmaların satışlarının ardından hizmet sürecine de yeni kurallar uygulanacak.

çalışma kapsamında, güçlü tüketim malları, taşıtlar ve özellikle elektronik olmak üzere pek çok alanda tüketicinin güvenini kazanmaya yönelik cezalar getiriliyor.

SATIŞ SONRASI MERCEK ALTINDA 
Bu anlamda, yetkili servislerde malları zamanında teslimat ya da kurulumunu gerçekleştirmeyenlere de her bir ürün için 2 bin 250 lira para cezası kesilecek.



Kurallara aykırı hareket edenlerin ağırlığına göre bu cezanın miktarı ürün bedelinin yüzde 10’una kadar yükseltilecek. Satışın ardından hizmet yeterlilik belgesi bulunmayan markaların, 1 milyon 115 bin lira ceza ödemesi istenecek.

Asgari servis rakamı kriterini taşımayan şirketlere her servis için 124 bin lira ceza uygulanacak. Bakanlık tarafındna yapılan sisteme kayıt gerekleştirilmemesi veya kaydın yenillenmesi halinde ise her bir servis istasyonu için 18 bin lira ceza kesilecek.

ALDATICI İNTERNET REKLAMLARINA ENGELLEME GELİYOR
İnternet sitelerinde tüketiciyi aşdatan rekamlar ve tanıtımlar için Reklam Kurulu harekete geçecek. Kurul, aldatıcı ürünün internet adresinden kaldırılması için uyarı gönderecek. Bu bildiriye karşın 24 saat içinde içeriğin kaldırılmaması durumunda o ürüne erişimi kısıtlanacak. Muhatap şirket uyarısı alacak kriterleri sağlamıyorsa doğrudan erişimin ksııtlanmasına karar kılınacak.

Teknik olarak içeriğe erişimin engellenemediği veya engelleme yoluyla aykırılığın önlenemediği durumlarda internet sitesi tümden kapatılacak.

Başvuran kişilere geri ödemesiz kredi verilecek. Şartlar belli oldu Başvuran kişilere geri ödemesiz kredi verilecek. Şartlar belli oldu

"KENDİMİZE BAKMAMIZ LAZIM" 

Komisyon Başkanı Mustafa Varank, tasarruf talepleriyle ilgili özeleştirlerde bulunarak şu cümleleri kurdu: “Biz cezalara bile TBMM olarak popülist yaklaşıyoruz. Niye? Çünkü oradan belki bir oy gelir diye siyaset yapmaya çalışıyoruz. Onun için kendimize bakmamız lazım. Vatandaşa örnek olacaksak ilk başta bunu TBMM’de göstermemiz lazım. Vatandaşın beklentilerini karşılayacak şekilde kendimize çekidüzen vermemiz lazım. ‘Araba’ diyorsak TBMM’deki arabalara bakmamız lazım, ‘Yemek fiyatları’ diyorsak buradaki yemek fiyatlarına bakmamız lazım. Çünkü sokakta vatandaş bize bunun serzenişini gerçekten yapıyor.” dedi.

"BÖYLE KİRALAMLAR OLMASIN"
Anlık piyasa değerlendirmelerine göz gezdirildiği görüşmedee, kişi başı 60 lira değerlenirilenkuruyemiş ikram tabağı, ekşi maya ekmek fişi ve pazar tezgâhı ilanları da tek tek yorumlandı.

Pazar tezgâhında kiralamayı sonlandıran düzenlemeyi destekleyen Komisyon Başkanı Mustafa Varank, bir internet adresinden ilanları bilgisayardan göstererek, “Bak, ‘kiracısı üstünde 4 tahta cumartesi/Bahçesehir Pazartürk’ 549 bin lira kiraya vermiş. Böyle kiralamalar olmasın, belediyelerin hakkı buralar” şeklinde konuştu.