Yerli ayçiçeği tohumu alımı yapan firmalara tahsis edilmek üzere, yağlık ayçiçeği tohumu ve ham ayçiçeği yağı ithalatında tarife kontenjanı belirlendi. Bu karar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Ticaret Bakanlığı'ndan Açıklama
Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, piyasaların doğru yönlendirilerek spekülatif fiyatların önlenmesi, temel gıda ürünlerinde arz güvenliğinin sağlanması ve ülkenin ihtiyacının yerli üretimin teşviki yoluyla karşılanabilmesi amacıyla üretici ve tüketici refahının birlikte değerlendirildiği belirtildi.
Açıklamada, Bakanlık tarafından, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yanı sıra ilgili kurum ve kuruluşlarla koordineli olarak ticaret politikalarının tüm araçları kullanılarak gerekli tedbirlerin zamanında alındığına işaret edildi.
Üretim ve Arz Talep Dengesi
Olumsuz iklim şartlarının yanı sıra bölgesel ve küresel gelişmelerin etkisiyle üretimi tüm dünyada olumsuz yönde etkilenen yağlık ayçiçeği tohumunda ve ayçiçeği yağında arz talep dengesinin sağlanması için çiftçilerin teşvik edilerek gözetilmesi gerektiği vurgulandı. Bu çerçevede, Tarım ve Orman Bakanlığı ile istişare içerisinde gerekli tedbirlerin alındığı ve konu yakinen takip edildiği bildirildi.
Yeni Düzenleme
Bakanlık tarafından yapılan çalışmalar neticesinde, yağlık ayçiçeği tohumunda 2025 yılı başında oluşacak ihtiyacın yerli üretimle karşılanamayan kısmı için gerekli düzenlemeler yapıldı. Buna göre, yerli ayçiçeği tohumu alımı yapan firmalara tahsis edilmek üzere, 1 Temmuz-30 Kasım tarihlerinde, 1 milyon ton yağlık ayçiçeği tohumu ithalatında yüzde 8 veya bunun karşılığı 400 bin ton ham ayçiçeği yağı ithalatında yüzde 20 gümrük vergili tarife kontenjanı açıldı.
Yerli Üreticinin Korunması
Yerli üreticinin zarar görmemesi amacıyla, çiftçinin elinde ürünün kalmadığı ve yerli ayçiçeği tohumunun iç piyasada tükendiği 1 Ocak-30 Nisan 2025 tarihlerinde çiftçiden alım yapılmış olması halinde ithalata müsaade edileceği belirtildi. Hasat döneminin yaklaştığı dönemde ise düşük vergili ithalat imkanı sonlandırılacak. Böylelikle, ülkenin ihtiyaçlarını karşılamak üzere sınırlı miktar için açılan tarife kontenjanıyla çiftçilerin bu yılki ürününün piyasada en iyi şekilde yer bulması, 2025-2026 sezonu için ekim motivasyonunun artırılması ve iç piyasa ihtiyacının ayçiçeği yağında oluşabilecek spekülatif fiyat hareketlerine karşı korunması hedeflenmektedir.
Ticaret Bakanlığı, başta Tarım ve Orman Bakanlığı ile birlikte hareket ederek piyasada oluşan arz, talep ve fiyat düzeyini yakından takip edip, gerekli düzenlemeleri zamanında hayata geçirmeye devam edecek.