Güncel

Bankalardan Faiz İndirimi ve Piyasa Tepkileri: TL Mevduat Faizlerinde Düşüş

Merkez Bankası'nın yüzde 50 seviyesindeki politika faizini 2025'in ilk çeyreğinde indirmesi bekleniyor. Bu beklenti, bankacılık sektörünün uzun vadeli standart TL mevduat faizlerine yansıdı. Yılın ilk yarısında yüzde 50'leri aşan 6 aydan uzun vadeli mevduat faizleri, yüzde 38-32 seviyelerine geriledi.

Abone Ol

Merkez Bankası'nın yüzde 50 seviyesindeki politika faizini 2025'in ilk çeyreğinde indirmesi bekleniyor. Bu beklenti, bankacılık sektörünün uzun vadeli standart TL mevduat faizlerine yansıdı. Yılın ilk yarısında yüzde 50'leri aşan 6 aydan uzun vadeli mevduat faizleri, yüzde 38-32 seviyelerine geriledi.

Faiz İndirim Beklentisi ve Bankaların Tepkisi

Ekonomim'den Şebnem Turhan'ın haberine göre, Merkez Bankası'nın Para Politikası Kurulu bugün eylül ayı kararını açıklayacak. Yüzde 50 seviyesindeki politika faizinde değişiklik beklenmiyor; ancak yılın son aylarında veya en geç 2025'in ilk çeyreğinde faiz indirimi sürecinin başlaması öngörülüyor. Bankalar bu beklentiyi, standart TL mevduat faizleriyle fiyatlamaya başladı. Yılın ilk yarısında 3 aydan uzun vadeli mevduatlarda faiz oranları yüzde 50'nin üzerinde seyrederken, şu anda faiz oranları yüzde 32-38 aralığına geriledi.

Uzun Vadeli Mevduatın Artışı

Merkez Bankası, geçen yıl hazirandan bu yana, son olarak bu yıl mart ayında, politika faizini 4.150 baz puan artırarak yüzde 50 seviyesine çekti. Bu durum, kredi ve mevduat faiz oranlarını etkileyerek sabit getirili TL yatırımlarına ilgiyi artırdı. Bu yıl hem yüksek faizler hem de borsanın dalgalı seyri nedeniyle standart TL mevduatın toplam mevduat içindeki payı yüzde 52'ye yükseldi. Ayrıca, nisan ayından itibaren yatırımcılar, faizlerin düşüş trendine gireceği beklentisiyle 1 yıla kadar vadeli mevduatlara yöneldi.

Bankaların Faiz Politikaları ve Gelecek Öngörüleri

Bankalar, yılın ilk yarısında özellikle 1 milyon lira üzeri standart TL mevduatlar için faiz oranlarını mart ve nisan ayında yüzde 50'nin üzerine çıkardı. Ancak yaz aylarında faizler düştü. Temmuz başında 6 aya kadar vadeli mevduat faizi yüzde 41'den yüzde 40'a, 6 aydan uzun vadeli mevduat faizi ise yüzde 38-34 seviyelerine geriledi. Ağustosta, uzun vadeli mevduat faizleri, yüzde 30'a kadar düştü.

Bankacılık sektörü kaynakları, Merkez Bankası'nın enflasyondaki iyileşmeye paralel olarak yıl sonuna kadar veya 2025'in ilk çeyreğinde faiz indirimi yapmasını bekliyor. Bu indirim beklentisiyle, yatırımcılar gelecek yıl yüzde 30'lar seviyesinde getiri elde edebileceği öngörülüyor. Bankalar, faiz maliyetlerini azaltmak için uzun vadeli mevduat faizlerini yüzde 40'ın altına çekti.

Enflasyon ve Kredi Piyasası

TEPAV, Merkez Bankası'nın Para Politikası Kurulu toplantısı öncesinde yaptığı açıklamada, makroekonomik istikrarı sağlamayı amaçlayan mevcut programın sürdürülmesi durumunda enflasyonun azalmasını öngörüyor. Ancak kredi faizlerinin enflasyonla mücadele açısından gereken seviyenin üzerinde kaldığı belirtiliyor. Türk lirası cinsinden ticari kredi kısıtlarının kademeli olarak kaldırılması gerektiği ifade ediliyor.