Güncel

Bayiler araç yok diyor ama Türkiye'de araç satışları rekor kırdı

Türkiye'nin otomobil pazarında, Haziran ayında yaşanan büyük patlama, sektörde rekor kıran satış rakamlarına ulaşıldığını gösteriyor. Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) tarafından yayınlanan son rapor, Haziran ayı satışlarının yüzde 37,5 oranında artarak 110.861 adete yükseldiğini belirtiyor.

Abone Ol

2023 yılı, Türkiye otomotiv sektörü için tarihi bir dönemeç oldu. Yılın ilk aylarında başlayan araç talebindeki artış, otomobil ve hafif ticari araç pazarını yeni bir zirveye taşıdı. Bu yılın ilk altı aylık döneminde gerçekleşen satışlar, yüzde 55,3'lük bir artışla 555.867 adete ulaştı, bu sektördeki büyümenin daha önce görülmemiş bir seviyeye çıktığının kanıtı oldu.

Döviz Kuru ve Seçimlerin Otomobil Satışları Üzerindeki Etkisi

Yılın ortasında yapılan seçimler ve döviz kurlarında yaşanan dalgalanmalar, otomotiv sektörünün satış hacmini etkilemekteydi. Seçim öncesinde döviz kurlarının ve fiyatların artması beklenirken, bu endişe, otomobil talebini daha da güçlendirdi. Buna ek olarak, finansal koşulların göreceli olarak gevşek kalması, satışları olumlu yönde etkiledi.

Seçimlerin hemen ardından yaşanan döviz kuru yüzde 20'lik bir artış gösterse de, otomobil talebi güçlü bir şekilde devam etti. Araçların daha kolay bulunabilir olması ve daha önceden verilen siparişlerin teslim edilmesi, satış hacminin artmasında etkili oldu.

Rekorları Alt Üst Eden Satış Rakamları

Yılın ilk yarısındaki artışın devam etmesi, Haziran ayında otomobil ve hafif ticari araç pazarında rekor kıran bir satış rakamına ulaşıldığını gösterdi. Son 12 aylık toplam satışlar, yaklaşık 981 bin adetle, 2016 yılındaki toplam satışları sadece 2 bin adet geride bıraktı.

Otomobil ve Hafif Ticari Araç Satışlarına Dair Detaylar

Haziran ayında gerçekleşen otomobil ve hafif ticari araç satışlarına detaylı bir bakış attığımızda, otomobil satışlarının yüzde 40,1 arttığını ve bu süre zarfında 89.833 otomobilin yeni sahiplerini bulduğunu görüyoruz. Hafif ticari araç satışları ise yüzde 27,3'lük bir artışla 21.028 adete ulaştı.

YASAL UYARI: Yayınlanan haberin tüm hakları MYZ DİJİTAL MEDYA Grubu'na aittir. Kaynak gösterilse dahi haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Kamudanhaber.Net'i Twitter'dan takip etmek için tıklayınız

Kamudanhaber.Net'i Facebook'tan takip etmek için tıklayınız

Kamudanhaber Telegram Kanalı İçin: https://t.me/kamudanhabersitesi