Güncel

Bayram tatilinde izin hesaplamaları ve mesai ücreti nasıl olacak?

Kurban Bayramı yaklaşırken, kamu çalışanlarına 2 gün idari izin verilmesiyle birlikte, birçok çalışan yıllık izinlerini bayram tatili ile birleştirdi. Peki, bayram tatili ile birleştirilen yıllık izin sürelerinden kaç gün düşecek? Bayramda çalışanların mesai ücretleri nasıl hesaplanacak?

Abone Ol

Kurban Bayramı tatili, 15 Haziran Cumartesi günü saat 13.00’te başlayıp, 19 Haziran Çarşamba günü sona erecek. Cumhurbaşkanlığı kararıyla kamu çalışanları perşembe ve cuma günleri de idari izinli sayılacak, böylece toplamda 9 gün tatil yapılacak. Okulların tatil olmasıyla bazı çalışanlar bu haftadan itibaren yıllık izne ayrılıyor.

Yıllık izinle bayram tatilini birleştirenler

İdari izin kararı kamu kurumları için geçerli olduğundan, özel sektör çalışanlarını bağlamıyor. Ancak İş Kanunu’na göre yıllık izin kullanan kişiler, anlaşma sağlanması durumunda 9 günlük tatil yapabilecek. İş Kanunu, yıllık izin sürelerinin bir bölümü 10 günden az olmamak kaydıyla parça parça kullanılmasına izin veriyor. İşveren kabul ederse, işçi bir günlük izinler de kullanabilir.

Yıllık izin günlerinin hesaplanması

Yıllık ücretli izin günlerinin hesabında ulusal bayram, hafta tatili ve genel tatil günleri izin süresinden sayılmıyor. Bu durumda, 15 – 23 Haziran tarihlerinde 9 gün tatil yapan bir işçi, yıllık izninden yalnızca 3,5 gün kullanmış sayılacak. Geri kalan 5,5 günlük iznin 4,5 günü bayram tatiline, son pazar günü ise hafta tatiline denk geldiğinden izin süresinden düşülmeyecek.

Telafi çalışması nasıl yapılır?

Özel sektör işyerleri de 9 gün tatil yapabilir. Kanuna göre, ulusal bayram ve genel tatillerden önce veya sonra işyerinin toplu olarak tatil edilmesi durumunda, işveren dört ay içinde telafi çalışması yaptırabilir. Telafi çalışması günlük 3 saati aşamaz.

Bayramda çalışan işçilerin mesai ücreti

Bazı sektörlerde 9 gün tatil yapılırken, turizm, sağlık ve özel güvenlik gibi sektörlerde nöbetleşe çalışma devam ediyor. Milli bayram ve dini bayramlarda çalışan işçilere, çalıştıkları her gün için bir günlük ücret ödenmesi gerekiyor. Örneğin, bayramda 2 gün çalışan bir işçi, haziran ayında 30 gün yerine 32 günlük ücret alır.

Ücret yerine izin verilebilir mi?

Hafta tatilinde çalışan işçilere fazla mesai ücreti ödemek yerine haftanın diğer günlerinde izin verilebilir. Ancak bayramda çalışan işçilere ücret ödemek yerine izin kullandırılması mümkün değildir. Bayramda çalışan işçilere ücret ödenmesi zorunludur.

Bayram mesaisi ödenmeyen işçi ne yapabilir?

Bayramda çalıştığı halde fazla mesai ücreti ödenmeyen işçi, iş akdini haklı sebeple feshederek kıdem tazminatını talep edebilir. Ancak işçinin bayramda çalıştığını ve bu çalışmanın karşılığı olan ücreti almadığını kanıtlaması gerekir.