İnönü Üniversitesi'nde görev yapan Kimya Mühendisi Dr. Yeliz Toptaş ile Makine Mühendisliği Bölümü Araştırma Görevlisi Murat Toptaş, geliştirdikleri ileri teknoloji kompozit malzeme nedeniyle suikast girişimine maruz kaldı. Suikast girişiminde bulunan 4 kişiden 2'si polis tarafından yakalandı. Saldırıyı gerçekleştirenlerden birinin ihraç edilen eski bir asker olduğu öğrenildi. Polis ile zanlılar arasındaki kovalamaca kameralarca kaydedildi.

NE OLMUŞTU?

Malatya İnönü Üniversitesi'nde görevli akademisyen çift, insanlı ve insansız hava araçları ile füze ve roket gövdelerini lazer silahlarına karşı koruyacak kompozit malzeme geliştirdi. Bu malzeme, sudan iki kat hafif olup, 2.600 derece ve üzerindeki sıcaklıklarda uzun süre koruma sağlayabiliyor.

Geliştirilen Malzeme ve Özellikleri

Yaklaşık bir yıl süren çalışmalar sonucunda Dr. Yeliz Toptaş ve Araştırma Görevlisi Murat Toptaş, Türkiye'de lazer silahlarına karşı uçakları ve insansız hava araçlarını koruyacak kompozit bir madde geliştirdi. Patent başvurusu yapılması beklenen bu kompozit madde, nano partiküller, metal oksitler ve bor katkılı mineraller içeriyor. Malzeme, lazer ışınları şeklinde hava aracına ulaşan yüksek ısı enerjisini emerek tüm yüzeye yaymakta ve hızlı bir şekilde soğutarak hava araçlarını koruyabilmektedir.

Emniyetin Müdahalesi ve Suikastın Engellenmesi

Suikast girişimi, emniyet birimlerinin zamanında müdahalesi ile engellendi. Gözaltına alınan zanlılar arasında ihraç edilen eski bir askerin de bulunması, olayın ciddiyetini bir kez daha ortaya koydu. Olay anında yaşanan kovalamaca ve zanlıların yakalanma anları kameralar tarafından kaydedildi.

Naci Görür’den Çanakkale depremi açıklaması Naci Görür’den Çanakkale depremi açıklaması

Bu olay, Türkiye'de savunma sanayii alanında önemli çalışmalara imza atan bilim insanlarının güvenliğine yönelik tehditleri ve bu tehditlere karşı alınan önlemlerin önemini bir kez daha gözler önüne serdi.