Güncel

Büyük Şirketlerin Vergi Ödemediği İddialarına Bakanlıktan Açıklama Geldi

Hazine ve Maliye Bakanlığı, bazı büyük şirketlerin vergi ödemediği iddialarına ilişkin yaptığı açıklamada, vergi denetimlerinin devam ettiğini ve vergi adaletini sağlamak için yeni düzenlemelerin yürürlüğe girdiğini belirtti.

Abone Ol

Hazine ve Maliye Bakanlığı, bazı büyük şirketlerin vergi ödemediği veya düşük vergi ödediğine dair sosyal medyada yer alan haberler üzerine bir açıklama yaptı. Bakanlığın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Sosyal medyada bazı hesaplardan dijital vergi levhası bilgileri paylaşılmakta ve vergi yükümlülükleri hakkında haberler yapılmaktadır. Bu durum üzerine aşağıdaki açıklamayı yapma gereği doğmuştur.

Mükelleflerin beyanlarının doğruluğunu araştırmak, tespit etmek ve sağlamak amacıyla Vergi Denetim Kurulu'nun risk analiz sistemi üzerinden yaptığı incelemeler sonucunda, 2815 büyük mükellefin halihazırda yüzde 27'si üzerinde vergi incelemeleri devam etmektedir. Bu oranın ilerleyen dönemde artırılması planlanmaktadır.

Sürekli zarar beyan eden ve beyanları riskli değerlendirilen 735 mükellef üzerinde de vergi incelemeleri sürdürülmektedir. Ayrıca, vergi inceleme istatistikleri mükellef büyüklüklerine göre belirlenerek Vergi Denetim Kurulu yıllık faaliyet raporunda kamuoyuyla paylaşılacaktır. Ekonomi yönetimi olarak Eylül 2023'te açıkladığımız Orta Vadeli Program'da, vergide adaletin güçlendirilmesi ve doğrudan vergilerin payının artırılması konusundaki kararlılığımızı vurgulamıştık.

PAKETLE DAHA GÜÇLÜ MÜCADELE: Bu doğrultuda az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınmasını hedefleyen ve kayıt dışı ekonomiyle mücadelemize katkı sağlayan vergi paketi dün Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edildi. Bu paketle birlikte; vergi cezaları artırılacak, bazı istisna ve indirimler kaldırılacak ve kayıt dışı ekonomiyle daha güçlü bir şekilde mücadele edilecektir.

Bu paket, son günlerde kamuoyunda dile getirilen eleştirilere de önemli bir düzenleme ile yanıt vermektedir. Paketle birlikte, istisnalar nedeniyle ödenecek vergisi olmayan mükelleflere yurt içi asgari kurumlar vergisi getirilmektedir. Buna göre, kazançlarından istisna ve indirimler düşüldüğünde ödenecek vergisi çıkmayan mükellefler, indirimler düşülmeden önceki kurum kazançları üzerinden yüzde 10 oranında asgari vergi ödeyeceklerdir.

Hazine ve Maliye Bakanlığı olarak gerek vergi incelemeleri gerekse saha denetimleri ile kayıt dışı ekonomiyle mücadelemiz aralıksız devam etmektedir. Vergi kanunlarına uymayan mükellefler hakkında tüm yasal işlemler uygulanmaktadır. Bu mücadelemize destek vermek amacıyla vergi cezalarının artırılmasına yönelik hükümler de yeni kabul edilen Kanun'da yer almaktadır."

"ARZU EDERLERSE AÇIKLAMA YAPABİLİRLER: Bu kapsamda, vergi mahremiyeti nedeniyle Hazine ve Maliye Bakanlığı olarak mükellef bazında detaylı bilgi paylaşılması mümkün olmamakla birlikte, haberlere konu olan mükellefler arzu ederlerse kendileriyle ilgili açıklama yapabilirler. Vergide adalet, etkinlik ve kazanca göre vergileme, politikalarımızın ana unsurudur."