Güncel

Cep Telefonunda Kaçak Patlaması: Vergi ve Taksit Kısıtlamaları Legal Satışları Vurdu

Son yıllarda cep telefonu fiyatlarındaki artış, yüksek vergi oranları ve taksit kısıtlamaları Türkiye'de akıllı telefon pazarında önemli değişimlere neden oldu. 2023'ün ilk 8 ayında cep telefonu ithalatı %9,7 düşerek 2,95 milyona gerilerken, kaçak yollarla getirilen telefonlarda büyük bir artış yaşandı. Kaçak cep telefonlarına yönelik yapılan operasyonlarda yakalanan cihaz sayısı son üç yılın toplamını aştı.

Abone Ol

Son yıllarda cep telefonu fiyatlarındaki artış, yüksek vergi oranları ve taksit kısıtlamaları Türkiye'de akıllı telefon pazarında önemli değişimlere neden oldu. 2023'ün ilk 8 ayında cep telefonu ithalatı %9,7 düşerek 2,95 milyona gerilerken, kaçak yollarla getirilen telefonlarda büyük bir artış yaşandı. Kaçak cep telefonlarına yönelik yapılan operasyonlarda yakalanan cihaz sayısı son üç yılın toplamını aştı. 2023’ün ocak-ağustos döneminde ele geçirilen kaçak cep telefonu sayısı 127 bin 438’e çıkarak önceki yılları geride bıraktı.

Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş İnsanları Derneği (MOBİSAD) Başkanı Mustafa Kemal Turnacı, bu durumun yüksek vergi oranları, alım gücündeki düşüş ve taksit sınırlamalarıyla bağlantılı olduğunu belirtti. Özellikle IMEI kayıt ücretlerindeki artışın da cep telefonu sektörünü olumsuz etkilediğini ifade eden Turnacı, makul vergiler ve taksit avantajlarının teknolojiye erişimi kolaylaştıracağını söyledi. Bu sayede devletin vergi gelirlerinin de artacağını vurguladı.

Kaçak telefonların artmasıyla birlikte legal satışlar ciddi oranda azaldı. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre cep telefonu ithalatı 2023’te önceki yıllara göre büyük düşüş yaşadı. Taksit sınırının 12 bin TL olması, kaliteli ve yeni teknolojilerle uyumlu telefonların taksitle alımını zorlaştırdı. Turnacı, taksit sınırının 30 bin TL’ye çıkarılması gerektiğini ve bu esnekliğin özellikle 5G uyumlu cihazlar için uygulanmasının önemli olduğunu belirtti.

Yüksek operatör fiyatlarına gelen tepkilere de değinen Turnacı, operatörlerin fiyat artışlarından sorumlu tutulmaması gerektiğini belirtti.